Beschermd monument

Geknotte zwarte populier

Beschermd monument van tot heden

ID
11116
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11116

Besluiten

Zwarte populier
definitieve beschermingsbesluiten: 04-12-2013  ID: 5267

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De geknotte zwarte populier langs de Steenstraat te Oosterzele is beschermd als monument. Een cirkelvormige zone met een straal van 25 meter rond de boom is mee opgenomen in de bescherming.Waarden

De zwarte populier in de Steenstraat, evenals een cirkelvormige zone eromheen met een straal van 25 meter, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

artistieke waarde

De boom is één van de oudste, dikste en hoogste zwarte populieren van Vlaanderen.

historische waarde

De populier is een gaaf voorbeeld van een knotbeheervorm uit het verleden. Het opbrengsthout werd gebruikt voor brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout of loofvoedering.

wetenschappelijke waarde

De zwarte populier (Populus nigra) is de meest zeldzame inheemse boomsoort in België en behoort tot de meest bedreigde inheemse boomsoorten van Europa. Er zijn maar iets meer dan twintig genetisch verschillende individuen terug te vinden in volledig Vlaanderen. Dit exemplaar vormt dusdanig een genenreservoir voor de regio.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Geknotte zwarte populier

Steenstraat zonder nummer (Oosterzele)
De solitaire geknotte zwarte populier (Populus nigra) bevindt zich langs de Steenstraat te Oosterzele, naast een gracht. De boom heeft een knotvorm waarbij de afgekapte takken werden gebruikt als brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout of loofvoedering.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.