Poortgebouw Sint-Jorishof

Beschermd monument van 12-06-2001 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Ninove
Deelgemeente Ninove
Straat Sint-Jorisstraat
Locatie Sint-Jorisstraat 45 (Ninove)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/41048/145.1
  • OO002511

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Geen afbeelding beschikbaar

Poortgebouw Sint-Jorishof

Sint-Jorisstraat 45, Ninove (Oost-Vlaanderen)

Het nog bestaande poortgebouw van het Sint-Joris-schuttershof, deel van een oorspronkelijk U-vormige aanleg, dateert van het tweede kwart van de 17de eeuw.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het poortgebouw van het Sint-Jorishof is beschermd als monument. De bescherming omvat het dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen, inclusief het interieur.

Waarden

Het Sint-Jorishof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als voorbeeld van een bakstenen gebouw van twee bouwlagen en zes traveeën onder zadeldak, met rondbogige inrijpoort, dat met in de late 19de eeuw gecementeerde voorgevel dateert uit het tweede kwart van de 17de eeuw en deel uitmaakte van het schuttershof van de Sint-Jorisgilde dat terugging tot het midden van de 13de eeuw.

artistieke waarde

Interieurs, in het laatste kwart van de 18de eeuw in rococo- en neoclassicistische stijl heringericht met bepleisterde moerbalken en plafonds, marmeren schouw, kachelnis en deuren met bewaard gebleven hang- en sluitwerk, alsook bewaarde fragmenten van neogotische beschildering van een laat-19de-eeuwse kapel.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.