Poortgebouw Sint-Jorishof

Sint-Jorishof

Beschrijving

Het poortgebouw van het Sint-Jorishof is beschermd als monument. De bescherming omvat het dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen, inclusief het interieur.

Het Sint-Jorishof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als voorbeeld van een bakstenen gebouw van twee bouwlagen en zes traveeën onder zadeldak, met rondbogige inrijpoort, dat met in de late 19de eeuw gecementeerde voorgevel dateert uit het tweede kwart van de 17de eeuw en deel uitmaakte van het schuttershof van de Sint-Jorisgilde dat terugging tot het midden van de 13de eeuw.

artistieke waarde

Interieurs, in het laatste kwart van de 18de eeuw in rococo- en neoclassicistische stijl heringericht met bepleisterde moerbalken en plafonds, marmeren schouw, kachelnis en deuren met bewaard gebleven hang- en sluitwerk, alsook bewaarde fragmenten van neogotische beschildering van een laat-19de-eeuwse kapel.

Sint-Jorisstraat 45 (Ninove)
Het poortgebouw van de Sint-Jorisgilde, volgens de figuratieve kaarten, opgetrokken tussen 1638 en 1644, is een breedhuis van twee bouwlagen en zes traveeën onder een hoog zadeldak. Verankerde lijstgevel met ordonnantie uit de 19de eeuw en gecementeerd parement uit eind 19de tot begin 20ste eeuw.