Goudsmedenhuis: hoofdgebouw

Het oorspronkelijke hoofdgebouw van het voormalige goudsmedenhuis is beschermd als monument.

Waarden

Het oorspronkelijk hoofdgebouw van het voormalige goudsmedenhuis, voorheen huis Samson, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als treffend voorbeeld van de Brabants getinte gotische stijl in de burgerlijke architectuur in Gent gekenmerkt door de zandstenen gevel met overkragende bovenbouw met getrapte gevelbeëindiging, bekroond door pinakeltjes.
Als voorbeeld van bewaarde interieurelementen, namelijk de oude kelders met gedrukte gewelven op een centrale zuil en de vermoedelijk voormalige gildekamer op de eerste bovenverdieping met de oorspronkelijke balklaag met moerbalken die verfraaid zijn met een peerkraalmotief en voorzien van ijzeren ringen en het eikenhouten gebinte.

historische waarde

als voormalig gildehuis van de Gentse goudsmeden, gebouwd in 1481, en als dusdanig in gebruik tot 1540.

Goudsmedenhuis

Hoogpoort 33 (Gent)
Het voormalige goudsmedenhuis, ook Huis Samson genaamd, deed dienst als gildehuis van de goudsmeden tussen 1481 en 1540. De late-15de-eeuwse gevel in gotische stijl is opgetrokken in Balegemse zandsteen en telt vier traveeën en twee bouwlagen. Het huis heeft bakstenen zijtrapgevels en bewaart een laat-gotische kelder. Het huis links ervan, reeds geruime tijd deel uitmakend van dezelfde eigendom, is een breedhuis met een bepleisterde, 19de-eeuwse lijstgevel van drie traveeën, drie bouwlagen en een zadeldak, met een vermoedelijk 16de-eeuwse kern.