Goudsmedenhuis: hoofdgebouw

Beschermd monument van 24-09-1996 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Hoogpoort
Locatie Hoogpoort 33 (Gent)
Alternatieve naam Huis Samson

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44021/575.1
  • 4.01/44021/768.1
  • OO000008

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Goudsmedenhuis

Hoogpoort 33, Gent (Oost-Vlaanderen)

Het voormalige goudsmedenhuis, ook Huis Samson genaamd, deed dienst als gildehuis van de goudsmeden tussen 1481 en 1540. De gevel in gotische stijl is opgetrokken in Balegemse zandsteen en telt vier traveeën en twee bouwlagen. Het huis links van het gotische Huis Samson, reeds geruime tijd deeluitmakend van dezelfde eigendom, is een breedhuis met een bepleisterde lijstgevel van drie traveeën, drie bouwlagen en een zadeldak (pannen).

Beschrijving

Het oorspronkelijke hoofdgebouw van het voormalige goudsmedenhuis is beschermd als monument.

Waarden

Het oorspronkelijk hoofdgebouw van het voormalige goudsmedenhuis, voorheen huis Samson, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als voormalig gildehuis van de Gentse goudsmeden, gebouwd in 1481, en als dusdanig in gebruik tot 1540.

artistieke waarde, historische waarde

als treffend voorbeeld van de Brabants getinte gotische stijl in de burgerlijke architectuur in Gent gekenmerkt door de zandstenen gevel met overkragende bovenbouw met getrapte gevelbeëindiging, bekroond door pinakeltjes.
Als voorbeeld van bewaarde interieurelementen, namelijk de oude kelders met gedrukte gewelven op een centrale zuil en de vermoedelijk voormalige gildekamer op de eerste bovenverdieping met de oorspronkelijke balklaag met moerbalken die verfraaid zijn met een peerkraalmotief en voorzien van ijzeren ringen en het eikenhouten gebinte.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.