Kasteeldomein Walburg: waterkasteel

Kasteel Walburg en omgeving

Beschrijving

Het Walburgkasteel, gelegen langs de Walburgstraat te Sint-Niklaas, is beschermd als monument. In hetzelfde besluit werd het kasteel met omgeving beschermd als landschap.

De voormalige conciërgewoning van het kasteel en de naar het park verplaatste muziekkiosk werden later beschermd als monument.

Het kasteel Walburg is beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Kasteeldomein Walburg

Walburgstraat 33-39 (Sint-Niklaas)
Het Walburgkasteel bevindt zich in een groot park en bestaat uit het kasteel, terras met prieeltjes en duiventoren. De parkingang situeert zich langs de Walburgstraat. Waterburcht in traditionele bak- en zandsteenstijl bestaande uit twee langse vleugels van verschillende lengte, met steil zadeldak gevat tussen trapgevels. Ten westen van het kasteel, vrijstaande duiventoren. Zogenaamde conciërgewoning ten noorden van het kasteel. Verankerde bak- en zandsteenbouw in traditionele stijl. Voornamelijk landschappelijke parkaanleg met grote vijver waarover houten boogbrug, kiosk, golvende grasvelden, kronkelende wandelpaden, struikenmassieven en solitaire bomen. Ten slotte het zogenaamd bos met dicht op elkaar staande bomen.