Bedrijfsgebouwen UCO-de Hemptinne

Spinnerij en weverij J. de Hemptinne

Beschrijving

De bedrijfsgebouwen UCO-de Hemptinne, de voormalige spinnerij en weverij J. de Hemptinne, zijn beschermd als monument. De bescherming omvat de spinnerij van het Manchestertype uit circa 1853-1854, de uitbreiding en verhoging van de spinnerij van circa 1870-1876, de schoorsteen, het gedeelte rechts van de voormalige toegangspartij aan de Opgeëistenlaan uit circa 1888 en de buitenmuur uit circa 1886 langs de Lieve.

De voormalige spinnerij en weverij J. de Hemptinne, daarna genoemd UCO-de Hemptinne bestaande uit:

• de spinnerij van het Manchestertype uit circa 1853-1854
  • de uitbreiding en verhoging van de spinnerij, van circa 1870-1876
  • de schoorsteen
  • het gedeelte rechts van de voormalige toegangspartij aan de Opgeëistenlaan, uit circa 1888
  • de buitenmuur uit circa 1886 langs de Lieve

is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Als bedrijfscomplex uit de textielsector, bestaande uit verschillende gebouwde gedeelten waaronder zich zelfs nog de directeurswoning bevindt, waarvan de respectievelijke kenmerken typerend zijn voor de evolutie van een dergelijk bedrijf gedurende de negentiende eeuw en waarvan het oudste gedeelte een oude Manchesteriaanse spinnerij is uit 1853.

Kolveniersgang 133, Opgeëistenlaan 2, 20-158 (Gent)
Voorheen spinnerij en weverij J. de Hemptinne. Naast zijn toen reeds bestaande katoendrukkerij aan de thans gedempte Lieve, werd in 1853-1854 door Jules de Hemptinne een "filature à l'étage" opgericht, gevolgd door zijn woonhuis in 1860-1861.