Parochiekerk Sint-Martinus

Gemeente Zomergem
Deelgemeente Zomergem
Straat Markt
Locatie Markt zonder nummer (Zomergem)

Markt zonder nummer, Zomergem (Oost-Vlaanderen)

In de 9de eeuw zou hoogstwaarschijnlijk al een bidplaats op de Markt gestaan hebben. De bisschop van Doornik schonk in 1171 het altaar aan het kapittel van Onze-Lieve-Vrouw van Doornik. Vrijwel geen preciese historische gegevens omtrent oorsprong en vroege bouwevolutie van de huidige kerk (voor eind 16de eeuw).

Beschrijving

De parochiekerk Sint-Martinus is beschermd als monument. De onmiddellijke omgeving van de kerk werd samen met de dorpskom van Zomergem beschermd als dorpsgezicht op 10 november 1995. De kerk maakt geen deel uit van deze bescherming als dorpsgezicht.

De Sint-Martinuskerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu geschiedkundige waarde: