Neoclassicistisch herenhuis

Beschermd monument van 26-03-1998 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Nieuwebosstraat
Locatie Nieuwebosstraat 3 (Gent)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44021/633.1
  • 4.01/44021/858.1
  • OO000700

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Neoclassicistisch herenhuis

Nieuwebosstraat 3, Gent (Oost-Vlaanderen)

Het neoclassicistisch herenhuis werd, samen met de naastliggende panden nummer 1 en 5, opgetrokken in 1846-1848.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het neoclassicistisch herenhuis is beschermd als monument.

Waarden

Herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het neoclassicistisch herenhuis, opgericht in 1846-1848, is typologisch en stilistisch representatief voor de stedelijke woningbouw van de welstellende burgerij uit het midden van de 19de eeuw. Het is een redelijk gaaf voorbeeld van de aanzienlijke rijhuizen die voor de hogere burgerij gebouwd werden in de Gentse Sint-Annawijk tijdens de urbanisatiewerken van de buurt in de jaren 1840. Zowel de gevelarchitectuur als authentieke elementen van de binnenindeling en -aankleding illustreren nog de luxueuze wooncultuur van de begoede burgerstand.

artistieke waarde

Het herenhuis is een fraai voorbeeld van burgerlijke architectuur in neoclassicistische stijl uit het midden van de 19de eeuw met typerende gewitte bepleisterde lijstgevel. De gevelornamentiek in art-decostijl toegevoegd omstreeks 1925 vormt een verrijkend integrerend deel van de voorgevel. Vele elementen van de binnenaankleding, met ornamenten karakteristiek voor de neoclassicistische stijl, zijn waardevolle uitingen van sierkunst en verfijnd vakmanschap zoals: de stucdecoratie van de plafonds, van schouwen en van het koepelgewelf van het trappenhuis boven, de houten wenteltrappen met gesculpteerde trappaal.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.