Neoclassicistisch herenhuis

Beschermd monument van 26-03-1998 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Nieuwebosstraat
Locatie Nieuwebosstraat 5 (Gent)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44021/627.2
  • 4.01/44021/859.1
  • OO000702

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Neoclassicistisch herenhuis

Nieuwebosstraat 5, Gent (Oost-Vlaanderen)

Het neoclassicistisch herenhuis werd, samen met de naastliggende panden nummer 1 en 3, opgetrokken in 1846-1848.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het neoclassicistisch herenhuis is beschermd als monument.

Waarden

Herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het neoclassicistisch herenhuis, opgericht in 1846-1848, is typologisch en stilistisch representatief voor de stedelijke woningbouw van de welstellende burgerij uit het midden van de 19de eeuw. Het is een zeer gaaf voorbeeld van de meest aanzienlijke rijhuizen die voor de hogere burgerij gebouwd werden in de Gentse Sint-Annawijk tijdens de urbanisatiewerken van de buurt in de jaren 1840. Zowel de grootse allure van de gevelarchitectuur als de authentieke binnenindeling en bijzonder rijke interieuraankleding weerspiegelen zeer treffend de luxueuze wooncultuur van de begoede burgerstand.

artistieke waarde

Het herenhuis is een bijzonder fraai voorbeeld van burgerlijke architectuur in neoclassicistische stijl uit het midden van de 19de eeuw met typerende gewitte bepleisterde lijstgevel, verrijkt met hardstenen elementen en een breed balkon met ijzeren leuning. De weelderige binnenaankleding, met elementen en ornamentiek karakteristiek voor de neoclassicistische stijl, is een zeer waardevolle uiting van sierkunst en verfijnd vakmanschap. Daartoe behoren de stucdecoratie van wanden, van schouwen, van plafonds en gewelven zoals het koepelgewelf van het trappenhuis boven; voorts de marmeren schouwmantels, de houten wenteltrappen met gesculpteerde trappaal, de vloer met sierpatroon in marmer in de benedenhal. Afgezien van hun zeldzaamheid is de wanddecoratie in de benedensalons ook kwalitatief bijzonder voor de toegepaste kunsten: naast diverse muurschilderingen omvatten ze historisch panoramisch behang, namelijk van een late herdruk van een meesterwerk op dit gebied, gewijd aan "Psyche" en dat voor het eerst werd uitgegeven te Parijs in 1816 door J. Dufour.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.