Boerenwoning gedateerd 1762

Woning

Beschrijving

De boerenarbeiderswoning is beschermd als monument. De bescherming omvat de boerenarbeiderswoning, met inbegrip van het interieur. De achterliggende schuur is niet opgenomen in deze bescherming.

Het huis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Als zeldzaam geworden voorbeeld voor de regionale landelijke burgerlijke architectuur van een typisch boerenhuis met authentiek karakter.
Als vroegere tweegezinswoning voor boerenarbeiders gebouwd in de tweede helft van de 18de eeuw, voorzien van het jaartal 1762 op een versierde moerbalk van de originele balkenlaag.
Als boerenhuis dat ook in zijn interieur een aantal kenmerkende oorspronkelijke bestanddelen bewaart zoals de dubbele vroegere open haard met opvallende versierde haardlijst in de woonkamer, de opkamer opzij boven overwelfde kelder.

volkskundige waarde

Als geslaagd exemplaar van een boerenhuis met typische bouwkarakteristieken van de doorsnee-boerenhuizen uit de streek uit de tweede helft van de 18de eeuw zoals ondermeer: de houten en verankerde kruisvensters met oorspronkelijke luiken met paneeldecoratie, de lage met baksteen omlijste steekboogdeuren in een kleurrijk behandelde voorgevel met mooie verhoudingen, de versierde moerbalken en haardlijsten, die getuigen zijn van intense volkskunst.

Boerenwoning

Langeboeken 2 (Lievegem)
Groen- en geelgeverfd ijzeren toegangshek tot de voortuin van een opvallende boerenwoning uit 1762. Pittoreske woning van vier traveeën onder zadeldak tussen aandaken: rechts aandak met vlechtingen, links gecementeerd. Op het achtererf, kleine bakstenen dwarsschuur van drie traveeën onder zadeldak.