Gemeentehuis Zomergem

Gemeentehuis van Zomergem, dorpspomp en dorpskern van Zomergem

Beschrijving

Het gemeentehuis van Zomergem is beschermd als monument. De onmiddellijke omgeving van het gemeentehuis werd samen met de dorpskom van Zomergem beschermd als dorpsgezicht op 10 november 1995, het gemeentehuis maakt geen deel uit van deze bescherming.

Waarden

Het gemeentehuis van Zomergem is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Als gemeentehuis in neotraditionele stijl, aansluitend bij het regionalisme van de wederopbouw, opgericht in 1923 naar een ontwerp van 1920 van de gerenommeerde Gentse architect Valentin Vaerwyck.
Als voorbeeld van een openbaar gebouwtype uit de jaren 1920 dat zowel conceptueel als stilistisch gebaseerd is op het vroegere stedelijke raadhuis, doch door de ontwerper, als epigoon van de tweede generatie Sint-Lucasarchitecten, een individualistisch karakter meekreeg.

artistieke waarde

Als dominant monumentaal openbaar gebouw op de Markt van Zomergem en als geslaagde realisatie in bak- en natuursteen in neotraditionele stijl met een evenwichtige, geritmeerde opbouw en stijlvol uitgewerkte details zoals de inkom en het klokketorentje.

Markt 1 (Lievegem)
Dominant alleenstaand gebouw opgericht als gemeentehuis en vredegerecht, aan de smalle westelijke kant van de Markt. Gebouwd ter vervanging van het gemeentehuis uit 1870 aan de oostelijke zijde van de Markt dat in 1918 door beschietingen werd vernield. Gemeentehuis in neotraditionele stijl, gebouwd in 1923 naar ontwerp van 1920 van architect Valentin Vaerwyck.