Pakhuis vlasspinnerij La Lys S.A.

Beschermd monument van 21-12-1998 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Nieuwpoort
Locatie Nieuwpoort 35 (Gent)
Alternatieve naam Nieuwpoorttheater

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44021/640.1
  • OO001651

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Pakhuis vlasspinnerij La Lys S.A.

Nieuwpoort 35, Gent (Oost-Vlaanderen)

Het kleine pakhuis is voorzien van een vrij imposante voorgevel en werd circa 1895 opgetrokken ten behoeve van een toenmalig voor de Gentse regio kenmerkend textielbedrijf.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het voormalige pakhuis van de vlasspinnerij La Lys S.A., later omgevormd tot het Nieuwpoorttheater, is beschermd als monument.

Waarden

Voormalig pakhuis van de vlasspinnerij La Lys S.A., heden Nieuwpoorttheater, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als een goed bewaard voorbeeld van een klein pakhuis met een vrij imposante voorgevel dat circa 1895 in de Gentse binnenstad werd opgetrokken ten behoeve van een toenmalig voor de Gentse regio kenmerkend textielbedrijf.
Als beeldbepalende getuige van de straatsgewijze karakteristieke 19de-eeuwse functievermenging in casu omvattende woon- en industriële functies.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.