Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kasteeldomein Het Vurstje

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Kastelen en parken

Beschrijving

Het kasteeldomein Het Vurstje, gelegen langs de weg Vurstjen te Evergem, is beschermd als dorpsgezicht. De bescherming omvat het landhuis, de bijhorende gebouwen, het park bij het landhuis, de vroegere toegangsdreef, de hoeve ten oosten van het landhuis en de kapel op de hoek. In hetzelfde besluit werden het landhuis en de ijskelder ook beschermd als monument.

Waarden

Het park van het kasteel genaamd “Vurstje” met inbegrip van de bebouwing en de onmiddellijke omgeving, bevattende een vroegere toegangsdreef, de ernaast gelegen hoeve en de kapel op de hoek, is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemene belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als voorbeeld van een typisch midden 19de-eeuws buitenhuis gelegen in een grote tuin aangelegd in landschapsstijl voorzien van een grillige overbrugde vijver en verrijkt met onder meer siervazen, een goed bewaarde ijskelder met erbovenop een merkwaardig tuinpaviljoen, met het belendende voormalige neerhof van het buitengoed en aanpalende neogotische Onze Lieve-Vrouwkapel van 1875.

Vurstjen 2-4 (Evergem)
Het kasteel Het Vurstje is een buitenhuis van circa 1850, gelegen in een park in landschappelijke stijl met grillige overbrugde vijver, siervazen, tuinpaviljoen en ijskelder. Identieke voor- en achtergevel van zeven traveeën en twee bouwlagen, belijnd door omlopende puilijst en entablement. Neerhof met losstaande bestanddelen, opklimmend tot eind 18de, begin 19de eeuw.

Is de omvattende bescherming van

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Vurstjen (Evergem)
In de straatbocht en naast het vroegere neerhof van het kasteel Het Vurstje werd rond 1875 een neogotische Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdeskapel gebouwd. De bakstenen kapel telt één travee met een driezijdige apsis.

Neerhof bij kasteel Het Vurstje

Vurstjen 2 (Evergem)
Hoeve met losse bestanddelen op een voorheen omhaagd erf met ijzeren hek, opklimmend tot eind 18de of begin 19de eeuw, oorspronkelijk het neerhof van het ernaast gelegen buitengoed. Boerenwoning van vijf traveeën met geelgeschilderde gevel op grijsgecementeerde plint en aflijnende architraaf, onder zadeldak tussen aandaken met vlechtingen.