Kasteeldomein Het Vurstje

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 19-06-1997 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Evergem
Deelgemeente Evergem
Straat Vurstjen
Locatie Vurstjen 2, Vurstjen 4, Vurstjen 6 (Evergem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.02/44019/111.1
  • 4.02/44019/125.1
  • OO001524

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Kasteeldomein Het Vurstje

Vurstjen 4-6, Evergem (Oost-Vlaanderen)

Het kasteel Het Vurstje is een buitenhuis van circa 1850, gelegen in een grote tuin in landschapsstijl met grillige overbrugde vijver, siervazen en ijskelder.

Is de omvattende bescherming van

Neerhof bij kasteel Het Vurstje

Vurstjen 2, Evergem (Oost-Vlaanderen)

Hoeve met losstaande bestanddelen op een voorheen omhaagd erf met ijzeren hek, opklimmend tot eind 18de of begin 19de eeuw, oorspronkelijk het neerhof van het ernaast gelegen buitengoed.

Beschrijving

Het kasteeldomein Het Vurstje, gelegen langs de weg Vurstjen te Evergem, is beschermd als dorpsgezicht. De bescherming omvat het landhuis, de bijhorende gebouwen, het park bij het landhuis, de vroegere toegangsdreef, de hoeve ten oosten van het landhuis en de kapel op de hoek. In hetzelfde besluit werden het landhuis en de ijskelder ook beschermd als monument.

Waarden

Het park van het kasteel genaamd “Vurstje” met inbegrip van de bebouwing en de onmiddellijke omgeving, bevattende een vroegere toegangsdreef, de ernaast gelegen hoeve en de kapel op de hoek, is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemene belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als voorbeeld van een typisch midden 19de-eeuws buitenhuis gelegen in een grote tuin aangelegd in landschapsstijl voorzien van een grillige overbrugde vijver en verrijkt met onder meer siervazen, een goed bewaarde ijskelder met erbovenop een merkwaardig tuinpaviljoen, met het belendende voormalige neerhof van het buitengoed en aanpalende neogotische Onze Lieve-Vrouwkapel van 1875.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.