Beschermd cultuurhistorisch landschap

Windmolen Wildermolen met omgeving

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Houten windmolen Wildermolen en omgeving

De Wildermolen met onmiddellijke omgeving te Ninove, is beschermd als landschap.

Waarden

De houten windmolen genaamd Wildermolen en de onmiddellijke omgeving zijn beschermd als landschap omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu esthetische waarde:

archeologische waarde

in casu oudheidkundige waarde

Is de omvattende bescherming van

Molenaarswoning

Wilderstraat 97 (Ninove)
Voormalige molenaarswoning, lager gelegen dan straatniveau. Oorspronkelijk 19de-eeuws langgestrekt hoevetje met woonhuis en aanleunende stal van één bouwlaag onder een zadeldak en parallelle stal ertegenover; langwerpig, smal erf.

Wildermolen

Wilderstraat (Ninove)
De Wildermolen is een laat-18de-eeuwse houten korenwindmolen van het type standaard met open voet. De molen werd opgericht in Elingen in 1779 door Ferdinand Van der Noot, heer van Vreckem, en werd in 1802 overgebracht naar de huidige locatie.

Dendervallei tussen Idegem en Ninove en het Geitebos

Grimminge, Idegem, Nieuwenhove, Zandbergen (Geraardsbergen), Appelterre-Eichem, Denderwindeke, Ninove, Outer, Pollare (Ninove)
De Dendervallei tussen Idegem en Ninove wordt gekenmerkt door een vrij breed meersengebied langs de rivieroevers met perceelsrandbegroeiing. De overgang van de Dendermeersen naar de beboste steile helling is een markante terreinovergang. Op de grens van het alluvium staat het kasteeldomein van de Lalaing met vierkante omwalling en beboomde toegangsdreven. Het Geitebos maakte ooit deel uit van het Kolenwoud en telt nog steile taluds en houtwallen die de oude bosgrenzen aanduiden. Het gebied De Nuchten vormt een aaneengesloten moerasbos in een oude meander met relicten van turfputten. Nederzettingen, zoals Grimmige, Pollare en Idegem, liggen net buiten het alluvium. De voormalige Cisterciënzenabdij van Beaupré was afhankelijk van de abdij van Clairvaux en bestaat uit een deels omwald en ommuurd complex met monumentaal poortgebouw.