Hoeve met losse bestanddelen met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 23-07-1986 tot heden

Straat Rostraat
Locatie Rostraat 4, Rostraat 6 (Zomergem)

Boerenwoning

Rostraat 4, Zomergem (Oost-Vlaanderen)

Boerenerf met achterin gelegen, bakstenen boerenhuis onder zadeldak. Jaartal 1736 gekerfd in balk van houten zoldering van de woonkamer, jaartal 1856 in balk van de achterkeuken.

Hoeve met losse bestanddelen

Rostraat 6, Zomergem (Oost-Vlaanderen)

Deels omgrachte hoeve met losse bestanddelen. Over de walgracht aan de straatkant: middenin, een gietijzeren voetgangersbrugje met leuningen en hekje, links daarvan een brede gekasseide brug met gietijzeren leuningen en openzwaaiend hek aan zuilvormige ijzeren hekpijlers. Voortuin links opzij afgesloten door ijzeren hekwerk.

Beschrijving

De bescherming omvat de hoeve met losse bestanddelen met de onmiddellijke omgeving, met inbegrip van de boerenwoning. Binnen deze afbakening zijn het woonhuis, de dwarsschuur en de hekkens met borstwering van de hoeve als monument beschermd.

Waarden

De omgeving van het woonhuis is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de: