Watermolen Fonteintjesmolen

Gemeente Ninove
Deelgemeente Meerbeke
Straat Stenebrug
Locatie Stenebrug 71 (Ninove)

Stenebrug 71, Ninove (Oost-Vlaanderen)

Mooi gelegen en nog steeds werkzame watermolen op de Molenbeek. De huidige bakstenen constructie onder afgewolfd schilddak dateert uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Ouder zandstenen muurpand is bewaard waar het geklonken ijzeren bovenslagrad zich bevindt.

De watermolen Fonteintjesmolen te Meerbeke, is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de industrieel-archeologische waarde van de watermolen als volgt werd gemotiveerd:
”als zeer oude molen die in de 19de eeuw typische wijzigingen heeft ondergaan.”

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000780, Watermolen genaamd Fonteintjesmolen, Stenebrug 71, advies KCML (1986).

Waarden

De watermolen genaamd Fonteintjesmolen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde