Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Watermolen Vreckommolen met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Watermolen Schoreelsmolen met toebehoren en omgeving

De watermolen Vreckommolen met omgeving te Denderwindeke, is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De omgeving van de watermolen, genaamd Schoreelsmolen, is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

van deze molensite die reeds in 1571 werd vermeld en waarvan het intrinsiek karakter zeer goed bewaard is.

Is de omvattende bescherming van

Watermolen Vreckommolen

Vreckom 10A (Ninove)
Watermolen op de Molenbeek met bakstenen woonhuis van zes traveeën en twee verdiepingen onder een afgesnuit zadeldak, uit de 19de eeuw, met oudere kern.

Kasteeldomein van Steenhault en omgeving

Vollezele (Galmaarden), Oetingen (Gooik), Denderwindeke (Ninove)
Het kasteel van Steenhault ligt ten zuiden van het gehucht Steenhout, tussen Denderwindeke en Vollezele. Het grote domein omvat een park, een neerhof, een waterkasteel en een kasteelhoeve. De omgeving van het kasteel werd ingericht als een landschappelijk park met een langwerpige vijver die aansluit op de waterpartij rond het kasteel. Het zuidelijk deel van dit ongeveer 200 hectare groot domein wordt ingenomen door het Steenhoutbos. In de sterk heuvelende omgeving liggen talrijke gesloten vierkantshoeven.