Watermolen Van Hauwermeirsmolen: watermolen

Beschermd monument van 17-02-1994 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Wetteren
Deelgemeente Massemen
Straat Watermolenstraat
Locatie Watermolenstraat 64 (Wetteren)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/42025/110.1
  • OO001714

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Watermolen Van Hauwermeirsmolen

Watermolenstraat 64, Wetteren (Oost-Vlaanderen)

Watermolen zogenaamd "Van Hauwermeirsmolen" en voormalige industriële olieslagerij, nu woning met schrijnwerkerij. Watermolen met molengebouw, sluis en voormalige oliemolen en waterraderen, de kollergang en fabrieksschoorsteen van voormalige industriële olieslagerij.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De watermolen Van Hauwermeirsmolen te Massemen, is beschermd als monument.

Waarden

De watermolen, genaamd Van Hauwermeirsmolen, met inbegrip van het molengebouw, alle roerend werk met toebehoren onroerend door bestemming of aard, de sluis met de basis van korenwatermolen en voormalige oliemolen en de waterraderen, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als korenwatermolen uit 1798, deel van een voormalige dubbelmolen (koren + oliemolen) reeds vermeld in 1666, met bovenslagraderen, natuurstenen sluiswanden, 3 koppels maalstenen, hulpwerktuigen en oorspronkelijke dakconstructie.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.