Watermolen Van Hauwermeirsmolen met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 17-02-1994 tot heden

Straat Watermolenstraat
Locatie Watermolenstraat (Wetteren)

Watermolen Van Hauwermeirsmolen

Watermolenstraat 64, Wetteren (Oost-Vlaanderen)

Watermolen zogenaamd "Van Hauwermeirsmolen" en voormalige industriële olieslagerij, nu woning met schrijnwerkerij. Watermolen met molengebouw, sluis en voormalige oliemolen en waterraderen, de kollergang en fabrieksschoorsteen van voormalige industriële olieslagerij.

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten

Watermolenstraat zonder nummer, Wetteren (Oost-Vlaanderen)

Wegkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw of Maria Moeder van Smarten en historisch gerelateerd aan de aanpalende site van de Van Hauweirsmolen, watermolen sinds begin 19de eeuw uitgebaat door de familie Van Hauweir. Een ingelijst gedenkschrift opgehangen in de kapel vermeldt dat de kapel in 1886 werd gebouwd.

De watermolen Van Hauwermeirsmolen met omgeving te Massemen, is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De onmiddellijke omgeving van de watermolen, is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als watermolensite met dubbelmolen dat reeds in 1666 werd vermeld en dat rond de eeuwwisseling met een industriële olieslagerij werd uitgebreid.