Domein Vordenstein

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Antwerpen
{'uri': u'https://id.erfgoed.net/thesauri/besluittypes/17', 'label': u'schrappingsbesluiten'}, {'uri': u'https://id.erfgoed.net/thesauri/besluittypes/88', 'label': u'vaststellingsbesluiten'}: 14-03-2019  ID: 14618

Beschrijving

Het domein, met enkele behouden bijgebouwen, is circa 110 ha groot en volledig omgracht, het wordt gekenmerkt door verschillende landschapstypes.

architecturale waarde

ruimtelijk-structurerende waarde

Domein Vordenstein

Horstebaan 2, 2B, Peerdsbosbaan 4 (Schoten)

Amerikaanse eik Vordenstein

Kopstraat zonder nummer (Schoten)
In het oostelijk deel van het parkbos, langs het wandelpad, staat een zwaar ontwikkelde Amerikaanse eik. De boom had in het jaar van de inventarisatie (2009) een stamomtrek van 427 cm.

Meerstammige zomerlinde kasteeldomein Vordenstein

Horstebaan zonder nummer, Kopstraat zonder nummer (Schoten)
De zomerlinde (Tilia platyphyllos) bevindt zich samen met twee gelijkaardige exemplaren in het weiland voor de ommuurde moestuin van de oranjerie van het domein Vordenstein (ten noordwesten van Schoten) en vormt een beeldbepalend element in het zuidwesten van het park.

Twee bruine beuken kasteeldomein Vordenstein

Twee bruine beuken zijn bij de restauratie van het imposante drevenstelsel in Domein Vordenstein als reminiscentie behouden. Ze staan in het oosten van het parkbos bij het begin van een lange dreef die diagonaal, van uit het zuidoosten naar het noordwesten, het parkbos doorloopt.

Zwarte den kasteeldomein Vordenstein

Bij een pittoresk ingeplant tuinpaviljoen staat een enorme zwarte den. De boom is mooi ontwikkeld en is gezien zijn omvang en inplanting zéér beeldbepalend. De boom heeft een stamomtrek van 454 cm en is 34 meter hoog (gemeten in 2009), hiermee behoort hij tot de dikste dennen van Vlaanderen. http://www.arboretumwespelaar.be/userfiles/file/pdf/beltrees-inventaris_per_naam.pdf