Watermolen Zwalmmolen

Watermolen Zwalmmolen met omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de watermolen Zwalmmolen, met inbegrip van beide sluiswerken (hoofdarm en by-pass) met toebehoren en sluismuren; het waterrad; de volledige maaluitrusting, inclusief de drie koppels maalstenen met toebehoren, de haverpletter, het binnenluiwerk, de riemen en de assen.

Waarden

De watermolen genaamd Zwalmmolen, met inbegrip van beide sluiswerken (hoofdarm + by-pass) met toebehoren en sluismuren; het waterrad; de volledige maaluitrusting, inclusief de drie koppels maalstenen met toebehoren, de haverpletter, het binnenluiwerk, de riemen en de assen; is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als 19de-eeuwse bovenslagmolen, die zich in de loop van de huidige eeuw aan de technologische en economische ontwikkelingen heeft aangepast.

Rekegemstraat 29 (Zwalm)
Oorspronkelijk koren- en oliewatermolen, van 1891 tot 1964 in gebruik als graangemaal, intact 19de-eeuws molenmechanisme.