Watermolen Zwalmmolen

Gemeente Zwalm
Straat Rekegemstraat
Locatie Rekegemstraat 29 (Zwalm)
Alternatieve naam Ten Bergemolen

Rekegemstraat 29, Zwalm (Oost-Vlaanderen)

Eén van de vijf nog bewaarde watermolens op de Zwalmbeek in Zwalm. Reeds vermeld in 1040 en tot de Franse revolutie toebehorend aan de Gentse Sint-Pietersabdij. Oorspronkelijk koren- en oliewatermolen, van 1891 tot 1964 in gebruik als graangemaal.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de watermolen Zwalmmolen, met inbegrip van beide sluiswerken (hoofdarm en by-pass) met toebehoren en sluismuren; het waterrad; de volledige maaluitrusting, inclusief de drie koppels maalstenen met toebehoren, de haverpletter, het binnenluiwerk, de riemen en de assen.

Waarden

De watermolen genaamd Zwalmmolen, met inbegrip van beide sluiswerken (hoofdarm + by-pass) met toebehoren en sluismuren; het waterrad; de volledige maaluitrusting, inclusief de drie koppels maalstenen met toebehoren, de haverpletter, het binnenluiwerk, de riemen en de assen; is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als 19de-eeuwse bovenslagmolen, die zich in de loop van de huidige eeuw aan de technologische en economische ontwikkelingen heeft aangepast.