Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve Sint-Pietershof: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Sint-Pietershof met bijhorende gronden

Beschrijving

De onmiddellijke omgeving van hoeve Sint-Pietershof, gelegen langs de straat Letterhoutemdorp te Letterhoutem, is beschermd als dorpsgezicht. In hetzelfde besluiten werden de hoevegebouwen beschermd als monument. De gebouwen maken geen deel uit van het beschermde dorpsgezicht.

Waarden

De gronden horende bij het Sint-Pietershof zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

als restant van de voormalige landbouwuitbating, horend bij het oude pachthof van de Sint-Pietersabdij te Gent en samen met dit hof een intrinsieke waarde vertegenwoordigend, die bestanddelen omvat die kunnen bijdragen tot het vormen van een totaalbeeld van het optisch leefmilieu en die niet afzonderlijk mogen veranderd worden, indien het geheel zijn typisch karakter wil bewaren.

Sint-Pietershof

Letterhoutemdorp 2 (Sint-Lievens-Houtem)
Voormalige abdijhoeve; grote gesloten hoeve met witgeschilderde bakstenen gebouwen van diverse volumes onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekige gebetonneerde binnenplaats. Boerenwoning van het dubbelhuistype met één bouwlaag van acht traveeën onder zadeldak met klokkenruiter, uit de tweede helft van de 18de eeuw, aangepast in de 19de eeuw.