Watermolen

Watermolen met toebehoren en omgeving

Beschrijving

De watermolen te Bruinbeke, inclusief molengebouw, sluisgedeelte, turbine, alle gaande werk en hulpwerktuigen met toebehoren, is beschermd als monument. De molenaarswoning op de linkeroever behoort niet tot de bescherming.

Waarden

De watermolen inclusief het molengebouw (linker + rechteroever), het sluisgedeelte, de turbine, alle gaande werk en hulpwerktuigen met toebehoren, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Molenaarshuis met watermolen

Watermolenstraat 28 (Wichelen)
Huidige gebouwen daterend van rond 1840-1850, rond een veel oudere kern waarvan de maalsluis deel uitmaakt. Later omgebouwd tot korenmolen en waterrad vervangen door een turbine. Aan de straat gelegen ensemble van zijdelings aan elkaar palende, landelijke bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder verspringende zadeldaken. Van west naar oost omvat de langgerekte constructie het molenaarshuis, de turbinewatermolen met graanmolen op de linkeroever; overdekte sluispartij; op de rechteroever de voormalige oliemolen en laadruimte, schuur en stal.