Onze-Lieve-Vrouwekapel

Gemeente Linter
Straat Helen-Bosstraat
Locatie Helen-Bosstraat zonder nummer (Linter)
Alternatieve naam Smidskapel of Witte kapel

Helen-Bosstraat zonder nummer, Linter (Vlaams-Brabant)

De octogonale kapel vormt een goed bewaard voorbeeld van een neoclassicistische bedevaartkapel, gebouwd in het vierde kwart van de 18de eeuw, naar ontwerp van Jan Lowet.

De Onze-Lieve-Vrouwekapel, ook gekend als Smidskapel of Witte kapel, is beschermd als monument.

Waarden

De Smidskapel of Witte kapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

vermoedelijk gebouwd midden vorige eeuw door ene Jan Lowet ter vervanging van een oudere kapel, vormt deze Mariakapel een goed bewaard voorbeeld van een neoclassicistische votiefkapel met centrale, meer bepaald octogonale plattegrond, uitgevoerd in bak- en natuursteen met natuurleien schilddak waarbij de toegang wordt geaccentueerd door een gevelbreed hardstenen rondboogportiek geflankeerd door gegroefde pilasters met sokkel en dorisch kapiteel. De verzorgde binnenruimte met mozaiëk-marmervloer wordt gestructureerd door een ionische pilasterstelling waarbij de kroonlijst wordt opgehoogd met empiremotieven.