Rosmolen

Beschermd monument van 11-01-2012 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Wichelen
Deelgemeente Schellebelle
Straat Hoogstraat
Locatie Hoogstraat 6 (Wichelen)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/42026/127.1
  • 4.01/42026/151.1
  • OO003480

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Rosmolen

Hoogstraat 6, Wichelen (Oost-Vlaanderen)

Voormalige rosmolen van hofstede, herberg en brouwerij Het Veir, nu gelegen in de achtertuin van woonhuis opgericht daterend van omstreeks 1955.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De 19de-eeuwse Rosmolen te Schellebelle, is beschermd als monument.

Waarden

De Rosmolen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde


Als moutmolen opgericht in 1867 bij een brouwerij is de rosmolen een representatieve getuigenis van kleinschalige landelijke semi-industriële architectuur en een relict van de vroeger sterk verspreide brouwnijverheid. Zeldzaam overblijvend exemplaar van een rosmolen in baksteenbouw met zeer herkenbare typologie van een buitenrosmolen op achthoekige plattegrond en afgedekt door een tentdak.
De 19de-eeuwse rosmolen werd opgericht bij een brouwerij waarvan de oorsprong teruggaat op een minstens sinds de 17de eeuw bestaande hoeve met herberg en brouwerij naast de Schelde, site die historisch gelinkt is aan één van de oudst bestaande Scheldeveren.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.