Watermolen Nonnenmolen

Beschermd monument van 02-03-1990 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Oudenaarde
Deelgemeente Leupegem
Straat Watermolenstraat
Locatie Watermolenstraat 3 (Oudenaarde)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/45035/203.1
  • OO001707

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Watermolen Nonnenmolen

Watermolenstraat 3, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)

Zogenaamd "Nonnenmolen" aan de Maarkebeek met achterin haag gelegen watermolencomplex. Vermelding van een molen reeds voor 1269. Op 6.9.1296 aangekocht door de nonnen van de abdij Maagdendale te Oudenaarde van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal die hem verwierf van de Vrouwe van Lombeek.

Beschrijving

De Nonnenmolen, een watermolen te Leupegem, is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “als gecombineerde boven- en onderslagmolen, reeds bekend voor 1269.”

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000809, Watermolen, genaamd de Nonnenmolen (J. De Schepper, 1990).

Waarden

De Nonnenmolen, met inbegrip van het molengebouw, alle roerend en onroerend werk, het sluiswerk, de waterraderen, de oeverversterking over de gehele lengte van het gebouw en de molenaarswoning, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

artistieke waarde

historische waarde

in casu documentaire waarde

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.