Watermolen Nonnenmolen

Watermolen Nonnenmolen en omgeving

Beschrijving

De Nonnenmolen, een watermolen te Leupegem met inbegrip van het molengebouw, alle roerend en onroerend werk, het sluiswerk, de waterraderen, de oeverversterking over de gehele lengte van het gebouw en de molenaarswoning, is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “als gecombineerde boven- en onderslagmolen, reeds bekend voor 1269.”

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000809, Watermolen, genaamd de Nonnenmolen (J. De Schepper, 1990).

De Nonnenmolen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu documentaire waarde

Watermolenstraat 3 (Oudenaarde)
De Nonnenmolen was een graanmolen; in 1578 vermeld als koren- en oliemolen. In 1580-1582 totaal vernield en volledig heropgebouwd in 1586. Geheel van boerenwoning tegen molengebouw met watermolen, alleenstaande dwarsschuur en ten zuiden, bakhuis op eiland. Bakstenen vleugel uit de tweede helft van de 18de eeuw op gepikte plint onder zadeldaken met molengebouw en boerenwoning. Boerenwoning van één vooruitspringende + zes traveeën en één bouwlaag, naar verluidt gedateerd 1614 op binnendeuromlijsting.