Beschermd monument

Watermolen Nonnenmolen

Beschermd monument van tot heden

ID
11212
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11212

Besluiten

Watermolen Nonnenmolen en omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 02-03-1990  ID: 2362

Beschrijving

De Nonnenmolen, een watermolen te Leupegem, is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “als gecombineerde boven- en onderslagmolen, reeds bekend voor 1269.”

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000809, Watermolen, genaamd de Nonnenmolen (J. De Schepper, 1990).


Waarden

De Nonnenmolen, met inbegrip van het molengebouw, alle roerend en onroerend werk, het sluiswerk, de waterraderen, de oeverversterking over de gehele lengte van het gebouw en de molenaarswoning, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

-

artistieke waarde

-

historische waarde

in casu documentaire waarde


Aanduiding van

Is de bescherming van

Watermolen Nonnenmolen

Watermolenstraat 3 (Oudenaarde)
De Nonnenmolen was een graanmolen; in 1578 vermeld als koren- en oliemolen. In 1580-1582 totaal vernield en volledig heropgebouwd in 1586. Geheel van boerenwoning tegen molengebouw met watermolen, alleenstaande dwarsschuur en ten zuiden, bakhuis op eiland. Bakstenen vleugel uit de tweede helft van de 18de eeuw op gepikte plint onder zadeldaken met molengebouw en boerenwoning. Boerenwoning van één vooruitspringende + zes traveeën en één bouwlaag, naar verluidt gedateerd 1614 op binnendeuromlijsting.