Beschermd monument

Watermolen Nonnenmolen

Watermolen Nonnenmolen en omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 02-03-1990  ID: 2362

De Nonnenmolen, een watermolen te Leupegem, is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “als gecombineerde boven- en onderslagmolen, reeds bekend voor 1269.”

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000809, Watermolen, genaamd de Nonnenmolen (J. De Schepper, 1990).

Waarden

De Nonnenmolen, met inbegrip van het molengebouw, alle roerend en onroerend werk, het sluiswerk, de waterraderen, de oeverversterking over de gehele lengte van het gebouw en de molenaarswoning, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu documentaire waarde

Is de bescherming van

Watermolenstraat 3 (Oudenaarde)
Zogenaamd "Nonnenmolen" aan de Maarkebeek met achterin haag gelegen watermolencomplex. Vermelding van een molen reeds voor 1269. Op 6.9.1296 aangekocht door de nonnen van de abdij Maagdendale te Oudenaarde van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal die hem verwierf van de Vrouwe van Lombeek.