Beschermd monument

Kasseiweg Borstekouterstraat, kerkplein en kerkhof

Beschermd monument van tot heden

ID
11216
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11216

Besluiten

Dorpskom van Robost met kasseiweg, kerkplein met linden en kerkhof
definitieve beschermingsbesluiten: 27-04-2001  ID: 3704

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de kasseiweg Borstekouterstraat met zijbermen, het kerkplein met vier opgaande linden en het kerkhof en de kerkhofmuur bij de Sint-Denijskerk.Waarden

De kasseiweg met inbegrip van de zijbermen, kerkplein en kerkhof in de dorpskom van Roborst, aansluitend bij de reeds beschermde Sint-Denijskerk en kerkhofmuur, zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

deze kasseiweg getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw. Om industrieel-archeologische redenen zijn de technische kenmerken van langs- en dwarsprofielen, de fundering en afboording van belang.

historische waarde

deze kasseiweg is nog een van de laatste voorbeelden van een geplaveide wegverharding, een techniek die reeds ten tijde van de Romeinse militaire aanwezigheid werd toegepast bij de aanleg van heirbanen. Onder de heerschappij van Albrecht en Isabella, tijdens het begin van de 17 eeuw werden de straten in de steden geplaveid. Gedurende het 40-jarig bewind van Maria Theresia, van 1740 tot 1780, werden de eerste stenen wegen aangelegd.

sociaal-culturele waarde

de zeldzaam wordende kasseiwegen zijn zéér karakteristiek en geven aan het landschap een belangrijk, echt en onvervalst karakter. Ze worden door menig wandelaar, wielertoerist, wielrenner en sportliefhebber opgezocht om er zijn geliefde sport te beoefenen. In de ‘Ronde van Vlaanderen’ zijn de kasseien een belangrijk onderdeel in de finale van dit jaarlijks wielerevenement.

Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Kasseiweg Borstekouterstraat

Borstekouterstraat (Zwalm)
Het gekasseide deel van de Borstekouterstraat is gelegen in het centrum van de dorpskom van Roborst.


Parochiekerk Sint-Denijs

Borstekouterstraat 59 (Zwalm)
Georiënteerde kerk opgetrokken uit bak- en zandsteen, westelijke toren met vierkante onderbouw uit de 16de eeuw op basis uit de 13de eeuw en achtkantige bovenbouw met klokvormige bekroning van 1648, omgeven door ovaal kerkhof met bakstenen muur.


Vier opgaande linden op het kerkplein

Borstekouterstraat 59 (Zwalm)
Het pittoreske kasteeldorpje bezat nog tot in juli 2007 zijn imposante dorpslindes. Eén boom is toen bij een storm afgebroken en kwam op de kerkhofmuur terecht. De bomen werden gevaarlijk en zijn vervangen. Het aftakelen van de bomen is begonnen nadat het pleintje werd verhard met straatklinkers en de boomwortels hierdoor ernstig werden beschadigd en in een boomonvriendelijk milieu terecht kwamen. Nieuwe lindebomen zijn in dezelfde plantvakken van twee bij twee meter geplant. Twee zoals voorheen als wachters of welkomstbomen bij de inkom van het kerkhof en twee meer in het midden van het plein.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.