Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Gesloten hoeve met watermolen en omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Watermolen en gebouwen rond binnenkoer met omgeving

De gesloten hoeve met watermolen en haar onmiddellijke omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De watermolen en de gebouwen rond de binnenkoer, met hun onmiddellijke omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Is de omvattende bescherming van

Gesloten hoeve met watermolen

Molenhoek 14 (Zottegem)
Gesloten hoeve met nog werkende watermolen, gelegen aan de Traveinsbeek en beschaduwd door een linde. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken rondom een gekasseid rechthoekig erf. Rechthoekige inrijpoort opgenomen in stalvleugel. Oud molengebouw van twee traveeën en twee bouwlagen met gecementeerde erfgevel met overgenomen datering 1623. In de loop van de tweede helft van de 19de eeuw kende de molen tal van uitbreidingen.

Lindenhakhoutstoven op watermolensite

Twee enorme hakhoutstoven van linde zijn aangeplant als zonnescherm bij de watermolen. Dit gebruik dateert uit de periode dat het rad en het sluiswerk nog uit hout werd geconstrueerd en tegen het zonnelicht diende beschermd te worden. De duurzaamheid van onder andere het rad wordt negatief beïnvloed bij plotse schommelingen tussen nat en droog.