Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Blekersdijk en omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 22-02-1980 tot heden

Blekersdijk
definitieve beschermingsbesluiten: 22-02-1980  ID: 1375

Beschrijving

Een deel van de Blekersdijk en een deel van Reke zijn beschermd als stadsgezicht. De gevels op de grens van de afbakening (Blekersdijk 1-23) maken deel uit van de bescherming.

De Blekersdijk is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Is de bescherming van

Blekersdijk, Reke (Gent)
De Blekersdijk, met in het verlengde Reke, is gelegen aan de Leie. De beboomde straat wordt gekenmerkt door een gebogen tracé en 19de-eeuwse bebouwing.

Blekersdijk 11 (Gent)
Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen), daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw, vernieuwde neo-Lodewijk XVI-ornamentiek uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Blekersdijk 13 (Gent)
Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen), daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Blekersdijk 55-57 (Gent)
Bepleisterde lijstgevel met vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Benedenbouw met imitatiebanden en getoogde muuropeningen.

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Blekersdijk 35 (Gent)
Breedhuis met vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen), voorzien van neobarokke dakkapel met kruiskozijn, flankerende voluten en obelisken.

Drukkerij

Blekersdijk 12-14 (Gent)
Volgens bouwaanvraag, drukkerij gebouwd onder leiding van aannemer P. Geleyn in 1906. Breedhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen).

Eenheidsbebouwing van drie burgerhuizen

Blekersdijk 47-51 (Gent)
Eenheidsbebouwing van drie rijhuizen met in totaal zeven traveeën en twee bouwlagen, nummer 49 als middentravee een verdieping hoger opgetrokken, daterend uit de 19de eeuw. Gedecapeerde lijstgevels met getoogde vensters.

Herenhuis

Blekersdijk 39-41 (Gent)
Breedhuis met vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met dakkapellen voorzien van gebogen fronton; daterend van de jaren 1880.

Hoekcomplex van stadswoningen

Blekerijstraat 2-8, Blekersdijk 1-3 (Gent)
19de-eeuws hoekcomplex van drie bouwlagen.

Neoclassicistisch herenhuis

Blekersdijk 33 (Gent)
Bepleisterde, neoclassicistische lijstgevel, met vijf traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (pannen), uit het derde kwart van de 19de eeuw.

Neoclassicistische burgerhuizen

Blekersdijk 25-31 (Gent)
Stijlvolle neoclassicistische gevelwand van twaalf traveeën en drie bouwlagen daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw.

Sluiswachterswoning en bureau

Reke 2, 6 (Gent)
Alleenstaand eclectisch gebouw van bak- en hardsteen, gedateerd 1909. Breedhuis van negen traveeën en twee bouwlagen afgedekt met zadeldak (pannen), gevat tussen twee zijtrapgevels.

Blekersdijk 7 (Gent)
Enkelhuisje van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen), daterend uit tweede helft 19de eeuw.

Stadswoningen

Blekersdijk 15, 23 (Gent)
Oorspronkelijk een eenheid vormend met nummers 17-21. Bepleisterde lijstgevels van drie bouwlagen met getoogde, omlijste vensters, daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw.

Stadswoningen

Blekersdijk 37, 37A-C (Gent)
Twee bepleisterde lijstgevels van drie en vier traveeën met twee bouwlagen onder mansardedak met dakkapellen, daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw, linker pand gedateerd op fries 1885, thans door een winkelpui met elkaar verbonden.