Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Blekersdijk en omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Blekersdijk

Beschrijving

Een deel van de Blekersdijk en een deel van Reke zijn beschermd als stadsgezicht. De gevels op de grens van de afbakening (Blekersdijk 1-23) maken deel uit van de bescherming.

De Blekersdijk is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Blekersdijk, Reke (Gent)
De Blekersdijk, met in het verlengde Reke, is gelegen aan de Leie. De beboomde straat wordt gekenmerkt door een gebogen tracé en 19de-eeuwse bebouwing.

Is de omvattende bescherming van

Blekersdijk 11 (Gent)
Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw, vernieuwde neo-Lodewijk XVI-ornamentiek uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Blekersdijk 13 (Gent)
Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw en voorzien van een bepleisterde lijstgevel.

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Blekersdijk 35 (Gent)
Breedhuis met vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, voorzien van neobarokke dakkapel met kruiskozijn, flankerende voluten en obelisken. Bak- en imitatiehardsteenbouw in neo-Vlaamserenaissance-stijl gedateerd "anno 1884".

Burgerhuizen

Blekersdijk 55-57 (Gent)
Bepleisterde lijstgevel met vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

Drukkerij

Blekersdijk 12-14 (Gent)
Volgens bouwaanvraag, drukkerij gebouwd onder leiding van aannemer P. Geleyn in 1906. Breedhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, met een bakstenen lijstgevel.

Eenheidsbebouwing van stadswoningen

Blekersdijk 47-51 (Gent)
Eenheidsbebouwing van drie rijhuizen met in totaal zeven traveeën en twee bouwlagen, nummer 49 als middentravee hoger opgetrokken, daterend uit de 19de eeuw.

Gekandelaarde platanen als wegbeplanting

Blekersdijk (Gent)
Langs de Blekersdijk staan 22 gekandelaarde platanen, in een rij aangeplant langs de Leie.

Herenhuis

Blekersdijk 39, 41A-D (Gent)
Breedhuis met vijf traveeën en twee bouwlagen, daterend van de jaren 1880. Lijstgevel met natuurstenen parement versierd met afgevlakte bossage.

Hoekcomplex van stadswoningen

Blekerijstraat 2-8, Blekersdijk 1-3 (Gent)
19de-eeuws hoekcomplex van drie bouwlagen, waarvan de oorspronkelijke gevelbepleistering en ordonnantie behouden is in de Blekerijstraat

Neoclassicistisch ensemble

Blekersdijk 25-31 (Gent)
Stijlvolle neoclassicistische gevelwand van twaalf traveeën en drie bouwlagen daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw.

Neoclassicistisch herenhuis

Blekersdijk 33 (Gent)
Bepleisterde, neoclassicistische lijstgevel, met vijf traveeën en drie bouwlagen onder schilddak, uit het derde kwart van de 19de eeuw.

Sluiswachterswoning en bureau

Reke 2, 6 (Gent)
Alleenstaand eclectisch gebouw van bak- en hardsteen, gedateerd 1909. Breedhuis van negen traveeën en twee bouwlagen afgedekt met zadeldak, gevat tussen twee zijtrapgevels. Middenrisaliet uitlopend in trapgevel met bolornament op het topstuk.

Stadswoning

Blekersdijk 37 (Gent)
Bepleisterde lijstgevel van drie traveeën met twee bouwlagen onder mansardedak met dakkapellen, daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw, gedateerd op fries 1885.

Stadswoning

Blekersdijk 37A-C (Gent)
Bepleisterde lijstgevel van vier traveeën met twee bouwlagen onder mansardedak met dakkapellen, daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

Stadswoning

Blekersdijk 7 (Gent)
Enkelhuisje van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, daterend uit tweede helft 19de eeuw.

Stadswoningen

Blekersdijk 15, 23, 23A (Gent)
Stadswoningen, restanten van een eenheidsbebouwing, met bepleisterde lijstgevels van drie bouwlagen uit het derde kwart van de 19de eeuw.