Kasseiweg Lippenhovestraat, Baron De La Failleplein en Molenbeekstraat

Beschermd monument van 19-03-1996 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Zottegem
Deelgemeente Elene, Velzeke-Ruddershove
Straat Baron Idès della Failleplein, Molenbeekstraat, Lippenhovestraat
Locatie Baron Idès della Failleplein zonder nummer, Lippenhovestraat zonder nummer, Molenbeekstraat zonder nummer (Zottegem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/41081/147.1
  • 4.01/41081/160.1
  • OO000351

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Kasseiweg Lippenhovestraat, Baron De La Failleplein en Molenbeekstraat

Baron Idès della Failleplein zonder nummer, Molenbeekstraat zonder nummer, Lippenhovestraat zonder nummer, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Deze kasseiweg getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw. Om industrieel-archeologische redenen zijn de technische kenmerken van langs- en dwarsprofielen, de fundering en afboording van belang.

Beknopte karakterisering

Typologiekasseiwegen
Datering18de eeuw

Beschrijving

De kasseiweg Lippenhovestraat te Velzeke-Ruddershove en de kasseiwegen Baron De La Failleplein en Molenbeekstraat te Elene zijn beschermd als monument. De bermen vervat in het openbaar domein zijn mee opgenomen in de bescherming.

Waarden

De Lippehovestraat, Baron de la Failleplein en Molenbeekstraat te Zottegem (Velzeke en Elene), met inbegrip van de bermen vervat in het openbaar domein zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Deze kasseiweg getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw. Om industrieel-archeologische redenen zijn de technische kenmerken van lang- en dwarsprofielen, de fundering en afboording van belang.

historische waarde

Deze kasseiweg is nog een van de laatste voorbeelden van een geplaveide wegverharding, teruggaande op eeuwenoude technieken.

sociaal-culturele waarde

De zeldzaam wordende kasseiwegen zijn zeer karakteristiek en geven aan het landschap een belangrijk, echt en overvalst karakter. Ze worden door menig wandelaar, wielertoerist, wielrenner en sportliefhebber opgezocht om er zijn geliefde sport te beoefenen. In de "Ronde van Vlaanderen" zijn de kasseien een belangrijk onderdeel in de finale van dit jaarlijks wielerevenement.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.