Het Molenhof: watermolen

Watermolen Nedermolen met cultuurgoederen en omgeving

De 19de-eeuwse watermolen die hoort tot het Molenhof te Melden, is beschermd als monument.

Waarden

De watermolen genaamd Nedermolen met inbegrip van de cultuurgoederen die er integrerend deel van uitmaken, inzonderheid de bijhorende uitrusting alsook met inbegrip van het verdeelwerk, de bijpas en de schoorsteen, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als typologisch zeldzaam voorbeeld van in oorsprong een grote olie- en korenmolen die in 1885 volgens de toenmalige technische en economische opvattingen en vereisten, die verband houden met de ook op het platteland oprukkende industrialisering, werd gebouwd en uitgerust op de plaats van en waarschijnlijk met elementen van een oudere watermolen. Hoewel een deel van de industriële uitrusting is verdwenen blijven er voldoende materiële getuigen van de semi-industriële fase over, zoals de schoorsteen, de oude overbrenging van de stoommachine, de dubbele builmolen en het algemeen uitzicht van exterieur en interieur. Het gaat tevens om een materiële getuige van de ontwikkelingen op het vlak van de watermolenbouw in een fase van semi-industrialisatie net vóór de waterturbine in Vlaanderen een zekere verspreiding kende.
Een zeldzame karakteristiek vormt ook de overwelfde wateraanvoer.

Het Molenhof

Pladutse 7 (Oudenaarde)
Grote vierkante semigesloten hoeve uit het derde kwart van de 19de eeuw op oudere kern. Bedrijfsgebouwen in U-vorm onder doorlopend zadeldak rondom vierkant gekasseid erf. Nabijgelegen watermolen en maalderij Nedermolen. Baksteenbouw van twee bouwlagen met verdieping onder het maaiveld, onder zadeldak; voormalige olie- en korenmolen, reeds vermeld in 1574, in 1885 in omvang verdubbeld; vrijstaande bakstenen schoorsteen van de vroegere stoomketel van de olieslagerij.