Kerkplein met opgaande linden

Dorpskom van Robost met kasseiweg, kerkplein met linden en kerkhof

De bescherming als monument omvat het kerkplein met vier opgaande linden.

Waarden

Vier linden op het kerkplein zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

het natuurwetenschappelijk belang van de linden wordt hier bepaald door hun leeftijd, omvang en door hun waarde als genetisch materiaal. De bomen zijn ongeveer 200 jaar oud en hebben een respectievelijke stamomtrek van 198, 234, 301 en 306 cm. Het betreft hier naar alle waarschijnlijkheid 18de-eeuwse klonen van de Hollandse Linde (Tilia x vulgaris).

historische waarde

deze kasseiweg is nog een van de laatste voorbeelden van een geplaveide wegverharding, een techniek die reeds ten tijde van de Romeinse militaire aanwezigheid werd toegepast bij de aanleg van heirbanen. Onder de heerschappij van Albrecht en Isabella, tijdens het begin van de 17 eeuw werden de straten in de steden geplaveid. Gedurende het 40-jarig bewind van Maria Theresia, van 1740 tot 1780, werden de eerste stenen wegen aangelegd.

Vier opgaande linden op het kerkplein

Borstekouterstraat 59 (Zwalm)
Het pittoreske kasteeldorpje bezat nog tot in juli 2007 zijn imposante dorpslindes. Eén boom is toen bij een storm afgebroken en kwam op de kerkhofmuur terecht. De bomen werden gevaarlijk en zijn vervangen. Het aftakelen van de bomen is begonnen nadat het pleintje werd verhard met straatklinkers en de boomwortels hierdoor ernstig werden beschadigd en in een boomonvriendelijk milieu terecht kwamen. Nieuwe lindebomen zijn in dezelfde plantvakken van twee bij twee meter geplant. Twee zoals voorheen als wachters of welkomstbomen bij de inkom van het kerkhof en twee meer in het midden van het plein.