Kasteeldomein Ortegat: koetshuis en stal

Kasteel Ortegat met koetshuis, stal, kasteelpark, voetweg Bulk en boswachterwoning

Beschrijving

Het koetshuis met stal van het kasteel Ortegat te Waasmunster is beschermd als monument. In hetzelfde besluit werden ook het kasteel, de boswachterswoning en het park beschermd als monument.

Waarden

Het koetshuis met stal van kasteel Ortegat is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Het op een hoeksteen 1813 gedateerde koetshuis in baksteenmetselwerk opzij in het kasteelpark is een vrij monumentaal opgevat en uitzonderlijk exemplaar. Zowel stilistisch als typologisch is dit authentiek bijgebouw representatief als karakteristieke functionele afhankelijkheid van de vroeg 19de-eeuwse buitenplaats. De deels gepleisterd uitgewerkte voorgevel op zandstenen plint bezit een opvallende en imposante allure door een klassieke symmetrische ordonnantie geritmeerd door hoge rondbogen op pilasters. Een omlijste centrale nis accentueert daarbij het middenrisaliet.
De open gewerkte zuidelijke zijgevel aansluitend bij deels gebogen bakstenen tuinmuren met halfzuil verrast door de bijzondere neogotische vormgeving van de tracering in beide vensters. De deur- en vensteropeningen onder de zolderluiken in de noordelijke zijgevel herinneren aan een gedeeltelijke woonfunctie. De kleinschalige, vrijstaande, bijhorende stal in baksteenbouw achter het koetshuis gelegen, gaat eveneens terug op het oorspronkelijk gebouwenbestand van de buitenplaats. Het landelijk gebouw verkreeg een pittoresk karakter door het gebruik van contrasterende gesinterde baksteen voor de plint, de omlopende kordonlijst, op de gevelhoeken en ter accentuering van een blind zoldervenster.

Kasteeldomein Ortegat

Belselestraat 2, Bulk 10 (Waasmunster)
Het kasteeldomein Ortegat omvat een buitenplaats in neoclassicistische stijl met empire-elementen met bijhorend park in landschappelijke stijl uit de eerste decennia van de 19de eeuw. Het landhuis is één van de weinige gekende en bewaarde realisaties uit het architecturale oeuvre van architect Jean-Baptiste Dubois, en is eveneens van een zeldzaam geworden en heel representatief type landhuis dat door welstellende burgers en grootgrondbezitters sinds eind 18de-begin 19de eeuw als buitenplaats werd gebouwd. Het kasteeldomein werd onder Jean-Baptiste Vermeulen gefaseerd uitgebreid in de tweede helft van de 19de eeuw.