Kasteeldomein Ortegat

Kasteel Ortegat met koetshuis, stal, kasteelpark, voetweg Bulk en boswachterwoning

Beschrijving

Het park bij het kasteel Ortegat te Waasmunster is met inbegrip van het landhuis en het koetshuis met stal beschermd als monument. Het landhuis en het koetshuis met stal werden in hetzelfde besluit ook afzonderlijk beschermd als monument. De bruine beuk in het zuidoosten van het kasteelpark is eveneens afzonderlijk beschermd als monument.

Waarden

Het kasteelpark van kasteel Ortegat met tuinmuren, toegangspoort en hekwerk, met uitsluiting van de te onteigenen gedeelten voor aanleg fietspad N446 zoals vastgelegd op onteigeningsplan 16DDG1 0023500 bij het ministerieel besluit betreffende onteigeningen ten algemene nutte van 23.02.2010, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

Historisch gaat het kasteelpark terug op het domein dat voor 1797 hoorde bij de oude abdij van Roosenberg van Waasmunster. De beschermde Bruine beuk voortkomend uit dit kloosterdomein, die als beeldbepalende solitaire boom werd geïntegreerd in de parkaanleg, is onlosmakelijk verbonden aan het kasteelpark. Het betreft een monumentale bruine beuk die omwille van zijn artistieke, wetenschappelijke, historische inclusief volkskundige en sociaal-culturele waarde als monument werd beschermd (MB van 20.12.201 0). Het landschapspark in Engelse stijl is ontstaan in het eerste kwart van de 19de eeuw, periode waarin het centraal gelegen kasteel met koetshuis werd opgericht. Visueel en conceptueel is er een historische samenhang tussen het park en het kasteel met zijn aanhorigheden. De deels ommuurde voormalige moestuin aanleunend bij het landschapspark maakt traditioneel als nutstuin integrerend deel uit van een kasteelsite met park.

in casu tuinkunsthistorische waarde:
Het kasteelpark in Engelse stijl dat het kasteel op schitterende wijze omkadert is representatief als 19de-eeuws landschapspark: cultuurlandschappelijk beantwoordt het aan het toenmalig esthetisch ideaal op het vlak van tuinkunst De karakteristieke kenmerken van deze tuinkunst zijn herkenbaar in de asymmetrische aanleg, de aanwezigheid van diverse waterpartijen en paden met een slingerend patroon, de afwisseling van glooiende gazons met bomengroepen, bospartijen en aansluitend parkbos. Voor de typerende reliëfverschillen eigen aan een landschapspark werd gebruik gemaakt van het natuurlijk heuvelig karakter van het terrein. Vanaf het kasteel werden diverse vista's in de aanleg gecreëerd waarvan twee eindigend op een tuinbeeld. De toegangspoort verkreeg allure door de hardstenen pijlers, bijhorende schamppalen en het ijzeren hekwerk.

wetenschappelijke waarde

in casu geologische waarde:
Het kasteelpark bezit een belangrijke natuurlandschappelijke waarde door zijn ligging op het cuestafront van de paracuesta van het Waasland met herkenbare markante terrein overgang.

Belselestraat 2, Bulk 10 (Waasmunster)
Het kasteeldomein Ortegat omvat een buitenplaats in neoclassicistische stijl met empire-elementen met bijhorend park in landschappelijke stijl uit de eerste decennia van de 19de eeuw. Het landhuis is één van de weinige gekende en bewaarde realisaties uit het architecturale oeuvre van architect Jean-Baptiste Dubois, en is eveneens van een zeldzaam geworden en heel representatief type landhuis dat door welstellende burgers en grootgrondbezitters sinds eind 18de-begin 19de eeuw als buitenplaats werd gebouwd. Het kasteeldomein werd onder Jean-Baptiste Vermeulen gefaseerd uitgebreid in de tweede helft van de 19de eeuw.

Is de omvattende bescherming van

Solitaire bruine beuk in kasteeldomein Ortegat

Belselestraat 2 (Waasmunster)
De solitaire bruine beuk bevindt zich op het kasteeldomein Ortegat, op de hoek van de Belselestraat en de Hoogstraat ten noorden van het centrum van Waasmunster. De boom maakte deel uit van de site van de abdij Roosenberg, die in 1797 werd afgebroken. Het kasteeldomein waar hij toe behoort dateert van circa 1814.

Cuesta van het Waasland te Waasmunster

Waasmunster (Waasmunster)
Deze ankerplaats in Waasmunster ligt op het cuestafront van de cuesta van het Waasland. Het gesloten landschap is grotendeels bebost. De omgeving van het voormalige vliegveld is een open landschap. Op het cuestafront bevinden zich drie kasteelsites en de Rozenbergabdij.