Beschermd monument

Kasteeldomein Ortegat: boswachterswoning

Beschermd monument van 12-07-2012 tot heden
ID: 11239   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11239

Besluiten

Kasteel Ortegat met koetshuis, stal, kasteelpark, voetweg Bulk en boswachterwoning
definitieve beschermingsbesluiten: 12-07-2012  ID: 5035

Beschrijving

De voormalige boswachterswoning van het kasteel Ortegat te Waasmunster is beschermd als monument.Waarden

Het voormalig boswachtershuis van het kasteel Ortegat is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

Het voormalige boswachtershuis uit het midden van de 19de eeuw bezit als vroegere personeelswoning van kasteel Ortegat een historische en functionele samenhang met het aangrenzende park van kasteel Ortegat. Deze aanhorigheid van het kasteel ligt voor de vroegere moestuin van kasteel Ortegat en paalt aan de oude aarden voetweg die deels doorheen het kasteelpark loopt.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Door de neogotische vormgeving en decoratieve details van de tuingevel vertoont deze voorts bescheiden landelijke dorpswoning uit het midden van de 19de eeuw architecturaal een uitzonderlijk karakter. Dit opvallende aspect verleent de woning een bijzonder cachet dat zijn aansluiting bij het kasteeldomein herkenbaar visualiseert.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Boswachterswoning van kasteel Ortegat

Bulk 10 (Waasmunster)
Voormalig boswachtershuis van kasteel Ortegat. Voorheen twee woningen, thans samengevoegd tot één. Als aanvankelijke aanhorigheid van het kasteel ingeplant op een perceel palend aan de westelijke begrenzing van het kasteelpark.