Hoge huis

Gouverneurswoning Het Hoge Huis

Het pand genaamd het Hoge huis is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van het pand als volgt werd gemotiveerd: voormalige 12de-13de-eeuwse afhankelijkheid van de Sint-Baafsabdij, in de 16de eeuw als onderdeel in de citadel van Karel V opgenomen. In kern 13de-eeuws gebouw, opgetrokken in Doornikse steen, in de 16de eeuw verbouwd en op het einde van de 18de eeuw opgericht als woning voor de gouverneur van de vesting en aldus getransformeerd tot een 18de-eeuwse architectuur met Toscaanse pijlers en driezijdig fronton. De motivering van de artistieke waarde klinkt als volgt: van de nog bewaarde diverse interieurelementen zoals een romaanse overwelfde kelder, 16de-eeuwse schouwen en een 18de-eeuwse trap.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000692, Het Hoge Huis, advies KCML (1982).

Waarden

Het Hoge Huis (Gouverneurswoning) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Hoge huis

Buitenhof 35 (Gent)
Zeer oud, breed gebouw, oorspronkelijk fungerend als werkplaats voor de Sint-Baafsabdij. Sporen van het oudere gebouw, dat opklimt tot de 13de eeuw, in de hoge plint van Doornikse steen met versnijding. Nu voornamelijk 16de- en 18de-eeuwse elementen, zie onder meer de bakstenen bovenbouw van in totaal achttien traveeën met hoofdzakelijk een 18de-eeuws, classicistisch uitzicht. De voorgevel werd voorzien van een bepleistering.

Is de omvattende bescherming van

Oorlogsgedenkteken vroeger Sint-Baafsdorp

Buitenhof 35 (Gent)
Langs de Prooststraat bevindt zich een gedenkteken ter ere van tijdens de Eerste Wereldoorlog gesneuvelden uit de wijk. Het werd ingehuldigd op 17 oktober 1920. Bovenaan werd een standbeeld uit blauwe hardsteen in een rondboognis van de gevel geplaatst. Het is de voorstelling van een treurende vrouw, door beeldhouwer Volgs.