Dominicanenklooster

Straat Hoogstraat
Locatie Hoogstraat 41 (Gent)

Dominicanenklooster

Hoogstraat 41, Gent (Oost-Vlaanderen)

Voormalige leprozerie, of zogenaamd Rijke Gasthuis later Benedictinessenabdij en vervolgens Dominicanenklooster. De pseudo-basilicale kerk in de Holstraat is een volwaardig onderdeel van het Dominicanenklooster. De kerk werd in 1852 ontworpen door Jean Baptiste Van de Cappelle junior.

Het Dominicanenklooster te Gent is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt:
“omwille van de historische waarde als voormalige Benedictinessenabdij sedert het midden van de 12de eeuw, sedert het midden van de vorige eeuw Dominikanenklooster;
omwille van de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de 17de-eeuwse kloosterarchitectuur die in verschillende bouwcampagnes tot stand is gekomen, in traditionele baksteen- en witsteenarchitectuur met gebruik van trapgevels en stenen kruiskozijnen in de vensters, met kloostergang met laatgotische puntboogvensters met maaswerk en gangen met bepleisterde barokgewelven, met in de 19de eeuw toegevoegde getrapte dakvensters en bibliotheek."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000647, Dominicanenklooster, voormalig abdishuis, voormalige brouwerij en omgeving (S.N., 1981).

Het Dominicanenklooster is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde