Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve met losse bestanddelen en omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hoeve met omgeving

Beschrijving

De hoeve met losse bestanddelen langs de Langestraat te Oostwinkel is met inbegrip van de omgeving beschermd als dorpsgezicht. In hetzelfde besluit werd de boerenwoning ook beschermd als monument.

Waarden

De omgeving boerenhuis is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

als vanouds bij de hoeve behorend erf met behouden typische aanplantingen, namelijk een oude hoogstamboomgaard deels begrensd door een oude meidoornhaag en rijen knotwilgen die het erf met weiland grotendeels omzomen;
als authentieke omgeving van een waardevol boerenhuis uit de l8de-19de eeuw met oudere oorsprong, namelijk een erf met schuur aan de straat en achter de boomgaard ingeplante woning, en als een van de weinige overblijvende voorbeelden in een landbouwdorp van een typische hoeve met losse bestanddelen aan de rand van de bebouwde kern.

Langestraat 1 (Lievegem)
De boerenwoning van de hoeve met losse bestanddelen dateert uit de 18de eeuw, maar heeft een oudere kern die in oorsprong mogelijk tot de 16de eeuw opklimt. Bij de hoeve bevindt zich een deels door een meidoornhaag begrensde hoogstamboomgaard. Rijen knotwilgen omzomen het erf en weiland grotendeels.