Beschermd cultuurhistorisch landschap

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist: kerkhof

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist met kerkhof

Beschrijving

Het kerkhof rond de parochiekerk Sint-Jan-Baptist is beschermd als landschap. De bescherming omvat het kerkhof, de hekpijlers met toegangshek en de omliggende sloot en haag. De als monument beschermde parochiekerk Sint-Jan-Baptist maakt geen deel uit van de bescherming als landschap.

Waarden

Het bij de vermelde Sint-Janskerk horende kerkhof, met inbegrip van sloot, hek en haag is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang.

Krekengebied Sint-Margriete en Sint-Jan-in-Eremo

Sint-Jan-in-Eremo, Sint-Margriete, Waterland-Oudeman (Sint-Laureins)
De ankerplaats is een open poldergebied opgebouwd uit pleistoceen dekzand afgedekt door een marien kleipakket. Op de zandruggen die het vlakke polderlandschap doorbreken liggen de dorpen ingeplant evenals de Graaf Jansdijk uit de 14de eeuw. De kreekrestanten met rietkragen, bomenrijen of graslanden zijn relicten van vroegere overstromingen. De polders werden ingedijkt in de 17de eeuw en worden gekenmerkt door een systematische ontginning in grote en regelmatige kavels.

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist en kerkhof

Sint-Jansstraat (Sint-Laureins)
Landelijk kerkje, mooi ingeplant in de Sint-Janspolder met omringend beplant, deels omhaagd en omgracht, als landschap beschermd kerkhof. Een ijzeren hek tussen vierkante gemetste pijlers en een pad loopt in de as van het portaal naar de kerk. Op het kerkhof staat een collectie graftekens die de 20Ste eeuw overspannen. Het huidige kerkgebouw dateert van 1682, mogelijk met behoud van de muren van het vroegere koor. Het meeste, nog bestaande meubilair dateert ook uit het einde van de 17de en begin van de 18de eeuw.