Gloriëtte en deel kasteeldreef

Beschermd monument van 16-09-1994 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Melle
Deelgemeente Melle
Straat Brusselsesteenweg
Locatie Brusselsesteenweg 428 (Melle)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44040/104.1
  • OO001962

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Gloriëtte

Brusselsesteenweg 428, Melle (Oost-Vlaanderen)

Tot woonhuis vergrootte gloriëtte oorspronkelijk horend bij het "Kasteel de Bueren". Ingeplant bij het begin van de platanendreef die leidt naar dit kasteel.

Beschrijving

De gloriëtte en een deel van de kasteeldreef, oorspronkelijk behorende tot het Kasteel de Bueren te Melle, is beschermd als monument.

Waarden

De tot woonhuis vergrootte gloriëtte en deel van de Kasteeldreef is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde


Als voorbeeld van een achtzijdige bak- en zandstenen gloriëtte uit het midden van de 18de eeuw, zijnde een typisch bijgebouw van een nog bestaand waardevol kasteel, Kasteel de Bueren en dat in het laatste kwart van de 19de eeuw werd vergroot tot een woonhuis;
Als onderdeel van de oorspronkelijke toegangsdreef naar Kasteel de Bueren vertrekkend naast een gloriëtte van het kasteel.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.