Beschermd monument

Gloriëtte en deel kasteeldreef

Gloriëtte met deel kasteeldreef
definitieve beschermingsbesluiten: 16-09-1994  ID: 2743

Beschrijving

De gloriëtte en een deel van de kasteeldreef, oorspronkelijk behorende tot het Kasteel de Bueren te Melle, is beschermd als monument.

Waarden

De tot woonhuis vergrootte gloriëtte en deel van de Kasteeldreef is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als voorbeeld van een achtzijdige bak- en zandstenen gloriëtte uit het midden van de 18de eeuw, zijnde een typisch bijgebouw van een nog bestaand waardevol kasteel, Kasteel de Bueren en dat in het laatste kwart van de 19de eeuw werd vergroot tot een woonhuis;
Als onderdeel van de oorspronkelijke toegangsdreef naar Kasteel de Bueren vertrekkend naast een gloriëtte van het kasteel.

Is de bescherming van

Gloriëtte

Brusselsesteenweg 428 (Melle)
Tot woonhuis vergrootte gloriëtte oorspronkelijk horend bij het "Kasteel de Bueren". Ingeplant bij het begin van de platanendreef die leidt naar dit kasteel.