Herdenkingsteken Eerste Wereldoorlog

Beschermd monument van 04-11-2002 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Melle
Deelgemeente Melle
Straat Gemeenteplein
Locatie Gemeenteplein zonder nummer (Melle)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44040/112.1
  • OO002760

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Geen afbeelding beschikbaar

Herdenkingsteken Eerste Wereldoorlog

Gemeenteplein zonder nummer, Melle (Oost-Vlaanderen)

Het gedenkteken voor de Franse vlootfusiliers werd onthuld in 1937 en nog hetzelfde jaar kreeg het op het 'Concours National des Maîtres-carriers de Belgique' de tweede prijs na het Albertmonument te Gent.

Beknopte karakterisering

Typologieoorlogsmonumenten
Stijlart deco
Dateringinterbellum
Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Het oorlogsmonument ter herinnering aan de Eerste Wereldoorlog op het Gemeenteplein in Melle, is beschermd als monument.

Waarden

Herdenkingsteken ter herinnering aan de Eerste Wereldoorlog is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, historische waarde

De herdenkingstekens zijn allen opgedragen aan de militaire en burgerslachtoffers van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). In 1919 kregen de gemeenten de opdracht herdenkingstekens op te richten. Meestal werden de namen van slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog na 1945 aan het monument toegevoegd.
De Eerste Wereldoorlog betekende een breuk met het verleden. De politieke, militaire, sociologische en culturele kaarten werden volledig hertekend na 1918. De tekens gedenken bijgevolg de slachtoffers van één der belangrijkste en meest markante gebeurtenissen uit de wereldgeschiedenis.

artistieke waarde

De herdenkingstekens werden opgericht tussen 1919 en 1940. Daardoor werden een veelheid aan stijlen toegepast; van art nouveau tot art deco met al zijn varianten. Bekende kunstenaars werden aangezocht om de herdenkingstekens te ontwerpen en uit te voeren. De gebruikte vormentaal / symboliek is eigen aan het herdenkingsteken met zijn verwijzingen naar de helden in lijden, dood en overwinning.
Het herdenkingsteken herinnert aan de Franse vlootfusiliers gesneuveld in de slag om Kwatrecht van 8-11 oktober 1914. Het monument werd onthuld in 1937 en kreeg op het Concours National des Maîtres-carriers de Belgique de tweede prijs. Het beeld is van de hand van architect W. Van Hove uit Ukkel in samenwerking met beeldhouwer J. Beernaerts. Het gedicht is van de hand van C. Melloy. Het teken is representatief voor de art deco.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.