Gemeenteschool met onderwijzerswoning en Gemeentehuis van Melle

Gemeentehuizen

Het 19de-eeuwse gemeentehuis van Melle is beschermd als monument.

Gemeentehuis van Melle is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Representatief voorbeeld van een gemeentehuis met opvallende veruiterlijkte vormgeving binnen een gemeentelijk / plattelands context als teken van burgerlijke macht en autonomie.
Gevelstenen met wapenschild en bouwjaar 1886.

Rijke neorenaissancevormentaal in de gevel met speklagen, deuromlijsting, buitentrap,...
Traphal met eretrap en afgesloten door drie dubbele deuren leidend naar het gemeentehuis.
De gemeenteraadzaal behield een neogotische schouwen gepolychromeerde en met stichtende teksten beschreven moerbalken hardstenen consoles. Oorspronkelijk was hier een houten gewelf aanwezig dat vermoedelijk nog aanwezig is boven het bestaande plafond.

in casu architectuurhistorische waarde:
Gemeenteschool en schoolmeesterwoning opgetrokken naar ontwerp van M. Denoyette (1859), aansluitend bij de semiofficiële bouwtrant van de schoolhuizen uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het eenvoudige voor de bouwperiode traditionele interieur bleef deels bewaard (gang en 1 salon).
Gemeentehuis opgetrokken in 1886 naar ontwerp van J. De Bosscher. Representatief bak- en natuurstenen gebouw waaraan vooral de uitgewerkte centrale inkom met dubbele bordestrap een officieel en monumentaal aspect verleent.
Nieuwe schoolvleugel uit 1914-18 naar ontwerp van architect J. De Bosscher in de typische vaak voorkomende schoolstijl (1 en deels 2 bouwlagen, zadeldak, ritmering door pilasters).

historische waarde

In 1886 besliste het College om het bestaande schoolgebouw te verhogen en op de bovenverdieping het gemeentehuis in te richten.
In 1887 werd het voorplein afgesloten van de straat met een hek.
In 1914-18 uitgebreid met een schoolvleugel in het verlengde van de schoolmeesterwoning.

Brusselsesteenweg 393-397 (Melle)
Schoolhuis van twee bouwlagen, gebouwd in 1873 naar ontwerp van architect M. De Noyette, aansluitend bij de semi-officiële bouwtrant van de schoolhuizen uit de tweede helft van de 19de-eeuw. Voormalig gemeentehuis: bestaand schoolgebouw van 1859 in 1886 verbouwd tot gemeentehuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, naar ontwerp van architect J. De Bosscher. Representatief bak- en natuurstenen gebouw met centrale inkom met dubbele bordestrap. Haaks achter het schoolhuis aangebouwde vleugel met klaslokalen, opgericht in 1923 naar ontwerp uit 1914-18 van architect J. De Bosscher, van veertien en zeven traveeën.