Gemeentehuis Sint-Laureins

Beschermd monument van 17-10-1986 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Sint-Laureins
Deelgemeente Watervliet
Straat Stee
Locatie Stee 3 (Sint-Laureins)
Alternatieve naam Gemeentehuis Watervliet

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/43014/105.1
  • OO002133

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Gemeentehuis Sint-Laureins

Stee 3, Sint-Laureins (Oost-Vlaanderen)

Voormalig schepenhuis of "stadhuis", tot de fusie van 1977 dienst doende als gemeentehuis. Beschermd als monument bij MB van 17.10.1986.

Beschrijving

Het gemeentehuis van Sint-Laureins is beschermd als monument. Het gebouw deed voor de fusie van Belgische gemeenten in 1977 dienst als gemeentehuis van Watervliet.

Het beschermingsdossier motiveert de historische waarde van het voormalige gemeentehuis van Watervliet als volgt: "Als gemeentehuis opgetrokken in 1781 in classicistische stijl met een dubbele bordestrap in kalkzandsteen, een arduinen poortomlijsting in classicistische stijl (met waaier in smeedijzerwerk met het wapenschild van de gemeente) en een klokkentorentje met peervormige bekroning en windijzer."

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000782, Dorpskom Sint-Laureins (Watervliet) (H. van den Bossche, 1986).

Waarden

Het voormalige gemeentehuis van Watervliet is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.