Stadswoning: deel met trapgevel

Woonhuis

De stadswoning is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van het pand als volgt werd gemotiveerd: het huis is een voorbeeld van een 16de-eeuws woonhuis met trapgevel, witstenen kruiskozijnen en gedrukte puntbogige overkragende ontlastingsbogen op consoles, met aanzet van een derde, later geplaatste doch thans weggebroken boog. De motivering van de artistieke waarde klinkt als volgt: het gebouw bezit een interieur met in stucco uitgevoerd kruisgraatgewelf en een balkenzoldering, met respectievelijk een haard in renaissance en één in gotische stijl.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000730, Sleepstraat 168: huis, advies KCML (1984).

Waarden

Het huis (exterieur en interieur) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Stadswoning

Sleepstraat 166 (Gent)
Diephuis met verankerde en bepleisterde trapgevel van twee bouwlagen onder zadeldak, waarschijnlijk uit 16de eeuw. Links onder de eerste console van de overkraging bleef een console met boogaanzet bewaard van de vermoedelijk in 18de eeuw gesloopte gevel van de langsvleugel van dit complex gebouw.