Hoeve Hof van Overwijs

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Antwerpen
schrappingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 14-03-2019  ID: 14618

Beschrijving

Historische hoeve, reeds vermeld in 1738. Hollandse linde en mariakapel als beeldbepalende objecten.

architecturale waarde

Boerenkrijglaan 185 (Westerlo)

Opgaande linde bij Hof van Overwijs

De Hollandse linde staat als kapellinde bij een voormalige hoeve (Hof van Overwijs) die momenteel is ingericht als horecazaak. De opgaande Hollandse linde is een belangrijk beeldbepalend object aan de voorzijde van een historische hoeve. Gelet op de omvang van de boom is de kans groot dat het gaat om autochtoon genetisch materiaal. De hoeve wordt al vermeld in 1738. De Hollandse linde staat bij een historische hoeve (Hof van Overwijs). De hoeve werd reeds vermeld in 1738 en eerder was de plaats bekend als “Het Rad” een executieplaats met een galg en rad. Aan de stam van de boom is een Mariakapel bevestigd. Gelet op de omvang van de boom heeft deze een vermoedelijke leeftijd van ca. 200jaar. Bron: - beschermingsdossier: Thematisch-typologische en thematisch-geografische bescherming van het belangrijkste houtig erfgoed in Vlaanderen: Antwerpen, fase A.1, nr. 12. Westerlo, Boerenkrijgl