Windmolen Westmolen

Houten windmolen de Westmolen
definitieve wijzigingsbesluiten: 01-07-2021  ID: 14980

De Westmolen uit Zuienkerke werd bij besluit van de secretaris-generaal van 14 april 1944 beschermd als monument.

Bij koninklijk besluit van 11 januari 1963 werd de toelating gegeven om de windmolen te verplaatsen naar De Haan, maar de windmolen werd niet verplaatst en bleef op zijn oude locatie staan. De windmolen werd uiteindelijk verplaatst naar Kruisem bij besluit van de Vlaamse executieve van 15 december 1982.

De oorspronkelijke bescherming werd niet gewijzigd en bevatte nog steeds de gegevens van de locatie in Zuienkerke. Daarom werd het oorspronkelijke besluit bij ministerieel besluit van 22 december 2020 voorlopig en bij ministerieel besluit van 1 juli 2021 definitief gewijzigd. De aanpassing van de locatie in het beschermingsbesluit na de verplaatsing was vereist omwille van de rechtszekerheid.

Waarden

De houten windmolen Westmolen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu esthetische waarde

archeologische waarde

in casu oudheidkundige waarde

Westmolen

Huisepontweg (Kruisem)
De staakmolen met open voet, genaamd Westmolen werd in 1981-1987 heropgericht en gerestaureerd in Kruisem, in de deelgemeente Wannegem-Lede. De Westmolen, afkomstig uit Houtave, klimt op tot 1737, en staat nu op een hoge molenberg op een heuvelrug, grotendeels omringd door een wijds landschap. De molen kreeg ook de naam van Schietsjampettermolen na een incident in 1981. Andere alternatieve namen zijn 'Grote Molen' of 'molen van Wannegem', de naam van de molen die oorspronkelijk op dezelfde locatie in Wannegem stond.

Windmolen Westmolen

Oostendse Steenweg (Zuienkerke)