Klooster van Deynze: zuid- en westvleugel

Klooster van Deynze (militair hospitaal) en binnenkoeren

Beschrijving

De zuid- en westvleugel van het voormalige klooster van Deynze, later in gebruik als militair hospitaal, zijn beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van het pand als volgt werd gemotiveerd: als voormalig refugiehuis van het begijnhof van Deinze uit het laatste kwart van de 15de eeuw, in het eerste kwart van de 16de eeuw uitgebreid en in het laatste kwart van de 16de eeuw tot zelfstandig klooster verheven, waarna begin en eerste kwart van de 17de eeuw respectievelijk, kapel en nieuw kloosterpand werden gebouwd. De motivering van de architectuurhistorische waarde klinkt als volgt: als voorbeeld van een 17de-eeuws kloostergebouw in traditionele baksteenstijl, met 19de-eeuwse aanpassing, met onderkelderde zuidvleugel en de restanten van de oude kloostergang bij de oostvleugel; het geheel met sporen van spitsboogarcaden. De artistieke waarde van het interieur wordt als volgt gemotiveerd: met gedrukte gewelven op zandstenen gordelbogen, verder onder meer barokke ingangsdeuren in het oostpand en cartouches met jaartallen 1611 en 1624 in het zuid-westpand.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000749, Klooster van Deynze, advies KCML (1986).

Waarden

De zuid- en westvleugel van het voormalig klooster van Deynze, thans Militair Hospitaal, zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Klooster van Deynze

Antonius Triestlaan 12 (Gent)
Voormalig Klooster van Deynze, in 1793 ingericht als Militair Hospitaal. Ook klooster van Sint-Margaretha in Bethlehem. Stichting van een refugiehuis van het Begijnhof van Deinze bij de Sint-Martinuskerk in Ekkergem in 1477. Bouw van een nieuw kloosterpand in 1619-1624. In zijn huidige vorm gaat het om een U-vormig complex gebouw uit eerste helft 17de eeuw geschikt rondom een binnenhof en ten zuidwesten latere, 19de- en 20ste-eeuwse uitbreidingen. Bakstenen gebouw verwerkt met zandsteen van twee bouwlagen onder pannendaken. De onderkelderde westvleugel omvatte eertijds het kwartier van de overste, refter en calefactorium. Aangepast in de 19de eeuw doch met behoud van het 17de-eeuws karakter (traditionele stijl).