Villa

Geografisch pakket Sint-Laureins

De villa gebouwd in 1912 te Watervliet, is beschermd als monument.

Waarden

Op basis van de overzichtsinventaris van het bouwkundig erfgoed van de fusiegemeente Sint-Laureins werd een selectie gemaakt van het waardevol erfgoed dat van algemeen belang is vanwege de historische, artistieke, industrieel-archeologische en sociaal-culturele waarde. De goed bewaarde en relevante materiële getuigen van het bouwkundig en cultuurhistorisch erfgoed van de fusiegemeente Sint-Laureins die beschermenswaard zijn, hebben hun waardevol karakter behouden, doch worden nog slechts zelden aangetroffen. Het waardevol onroerend erfgoed is vrij divers en omvat niet alleen architecturale monumenten maar ook klein historisch erfgoed, die in de cultuurhistorische evolutie van de gemeente een belangrijke rol hebben gespeeld. Zij vormen representatieve voorbeelden van het nog bestaand cultureel erfgoed in de landelijke omgeving van het krekengebied.

Villaatje met uitzondering van recentere achterbouw, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Representatief en mooi voorbeeld van een villaatje gebouwd aan de dorpsrand in het begin van de 20ste eeuw, kenmerkend voor de bouwstijlen uit die tijd, aanleunend bij de cottagestijl en met art nouveau-inslag. Het bouwtype is illustratief voor de betere woning van de welgestelde burgerij uit die tijd. Het twee bouwlagen tellend villaatje met zijn asymmetrische compositie en planindeling is opvallend door de gaaf bewaarde en bijzonder creatieve interieurinrichting met veel originele elementen en bijzondere details ontleend aan diverse eigentijdse stijlen. Eén van de bijzonderheden is het met jachtscènes geschilderd fries op de muren van de eetkamer.

Villa

Blekkersdijk 2 (Sint-Laureins)
Vrijstaande pittoreske woning met villakarakter met omringende tuin, gebouwd in 1912. Het vrijstaande woonhuis van twee bouwlagen hoog is opgetrokken van rode baksteen in een stijl aanleunend bij de cottagestijl en met enige late invloeden van de art nouveau in de decoratieve detaillering. De voorgevel van het huis is asymmetrisch opgebouwd met verspringende volumes.