Kasseiweg Casteleynstraat

Beschermd monument van 03-06-2005 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Sint-Laureins
Deelgemeente Waterland-Oudeman
Straat Casteleynstraat
Locatie Casteleynstraat (Sint-Laureins)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/43014/113.1
  • OO003161

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Kasseiweg Casteleynstraat

Casteleynstraat (Sint-Laureins)

De Casteleynstraat vormt een lange rechte kasseiweg van circa 1125 m lang en 3 m breed, 5 m met inbegrip van de bermen, gelegen in de Jeronimus Nieuwland polder in het zuiden van de gemeente Waterland-Oudeman, aan de grens met Sint-Jan-in-Eremo en Sint-Margriete.

Beknopte karakterisering

Typologiekasseiwegen

Beschrijving

De kasseiweg Casteleynstraat te Waterland-Oudeman, is beschermd als monument.

Waarden

Op basis van de overzichtsinventaris van het bouwkundig erfgoed van de fusiegemeente Sint-Laureins werd een selectie gemaakt van het waardevol erfgoed dat van algemeen belang is vanwege de historische, artistieke, industrieel-archeologische en sociaal-culturele waarde. De goed bewaarde en relevante materiële getuigen van het bouwkundig en cultuurhistorisch erfgoed van de fusiegemeente Sint-Laureins die beschermenswaard zijn, hebben hun waardevol karakter behouden, doch worden nog slechts zelden aangetroffen. Het waardevol onroerend erfgoed is vrij divers en omvat niet alleen architecturale monumenten maar ook klein historisch erfgoed, die in de cultuurhistorische evolutie van de gemeente een belangrijke rol hebben gespeeld. Zij vormen representatieve voorbeelden van het nog bestaand cultureel erfgoed in de landelijke omgeving van het krekengebied.

Kasseiweg is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

Als kasseiweg getuigt de Casteleynstraat van een eeuwenoude traditie in de wegenbouw en infrastructuurwerken in Vlaanderen. De kasseibestrating en de techniek van wegverharding zijn exemplarisch voor de oude landelijke wegenbouw. De Casteleynstraat is de enige goed bewaarde kasseiweg in de fusiegemeente Sint-Laureins en is ook voor het Meetjesland en het krekengebied een zeldzaam en goed bewaard voorbeeld van een landelijke weg met kasseibestrating.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.