Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Klooster van Deynze met binnenkoeren

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

ID
11297
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11297

Besluiten

Klooster van Deynze (militair hospitaal) en binnenkoeren
definitieve beschermingsbesluiten: 03-06-1986  ID: 2139

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming omvat de gebouwen van het voormalige klooster van Deynze, later in gebruik als Militair Hospitaal, met inbegrip van de oorspronkelijke gesloten binnenkoeren en de binnenkoer bij de oostvleugels.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de artistieke waarde van de bescherming als volgt werd gemotiveerd: als laat voorbeeld van neobarokke architectuur uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. De motivering van de historische waarde klinkt als volgt: als gebouw dat oorspronkelijk tot het 16de-eeuwse klooster heeft behoord.

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000749, Klooster van Deynze, advies KCML (1986).


Waarden

De oorspronkelijke gesloten binnenkoeren en de binnenkoer bij de oostvleugels van het Militair Hospitaal zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

-

artistieke waarde

-


Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Klooster van Deynze

Antonius Triestlaan 12 (Gent)
Voormalig Klooster van Deynze, in 1793 ingericht als Militair Hospitaal. Ook klooster van Sint-Margaretha in Bethlehem. Stichting van een refugiehuis van het Begijnhof van Deinze bij de Sint-Martinuskerk in Ekkergem in 1477. Bouw van een nieuw kloosterpand in 1619-1624. In zijn huidige vorm gaat het om een U-vormig complex gebouw uit eerste helft 17de eeuw geschikt rondom een binnenhof en ten zuidwesten latere, 19de- en 20ste-eeuwse uitbreidingen. Bakstenen gebouw verwerkt met zandsteen van twee bouwlagen onder pannendaken. De onderkelderde westvleugel omvatte eertijds het kwartier van de overste, refter en calefactorium. Aangepast in de 19de eeuw doch met behoud van het 17de-eeuws karakter (traditionele stijl).


Kloostergebouw in neobarok

Ekkergemstraat 207 (Gent)
Neobarok gebouw uit eerste helft 20ste eeuw, op deuromlijsting voorzien van inscripties "Anno 1504" (de stichtingsdatum van het klooster van Deynze) en "Anno 1937" (bouwdatum van het huidige gebouw). Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder hoog mansardedak (leien) met twee zolderverdiepingen verlicht door dakkapellen met houten puntgeveltje.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.