Hotel van Goethem

Beschermd monument van 02-07-1986 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Ingelandgat
Locatie Ingelandgat 4 (Gent)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44021/1144.1
  • 4.01/44021/368.1
  • OO001456

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Hotel van Goethem

Ingelandgat 4, Gent (Oost-Vlaanderen)

Breedhuis van zes traveeën, twee bouwlagen met mansardedak (leien), uit midden 18de eeuw met een witgeschilderde en bepleisterde voorgevel. Aanbouwsel met vier traveeën in dezelfde stijl rechts van de voorgevel. Verbouwde tuingevel met haaks daarop twee vleugels met gecementeerde gevels uitziend op de Watergraafstraat.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Hotel van Goethem is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van het pand als volgt werd gemotiveerd: als 18de-eeuws herenhuis in rococostijl gebouwd door Jan Baptist van Goethem, beheerder van de Oostendse Compagnie. De voorgevel vertoont onder meer een geaccentueerd middenrisaliet waarin een oeil-de-boeuf, omgeven door rocaillemotieven, geblokte hoekbanden, smeedijzeren borstweringen en beluikte vensters. De motivering van de artistieke waarde van het interieur klinkt als volgt: met onder meer een 18de-eeuws salon met beschilderde wanddoeken van de hand van Pieter Norbert Van Reyschoot, bepleisterd en beschilderd plafond en panelen met geschilderde chinoiserieën van de hand van Emmanuel Pieter Van Reyschoot.

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000758, Hotel van Goethem, advies KCML (1986).

Waarden

Hotel van Goethem is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.